Goda tillbehör till din kräftskiva

Goda tillbehör till din kräftskiva

Har du hört talas om tävlingen Årets Kock? Årets Kock är Sveriges mest prestigefulla tävling för kockar, och Svenska mästerskapet i matlagning. Till tävlingen anmäler sig varje år ett hundratal av Sveriges främsta yrkeskockar för att försöka ta hem titeln Årets Kock. Tävlingens upplägg förändras lite emellanåt och sedan två år tillbaka är reglerna att man först kvalar in till en uttagning för att sedan ta sig till semifinal och därefter final.

Jimmi ErikssonAtt bli Årets Kock är förutom äran en riktig dörröppnare. Jag menar vem vill inte anlita en av Sveriges bästa kockar, för att inte tala om att äta hos denne?

Senaste vinnaren i ordningen, Årets Kock 2016, är Jimmi Eriksson. Han vann i Globen i Stockholm med skaldjursrätten Noribakad hälleflundra och gratinerad kungskrabba serveras med broccoli, soja och mandel och kötträtten Sotat och hasselnötsbakat rådjur samt rotselleri fylld med tartar serveras med rotselleri, svamp, gran och lingon.

Jimmi har eget företag där han både skapar recept och lagar mat. För den som vill njuta av hans goda mat kan också besöka krogen Lilla Ego där han fortfarande arbetar emellanåt tillsammans med Daniel Räms, Årets Kock 2013, och Tom Sjöstedt, Årets Kock 2008.

Recept till kräftskivan av Årets Kock

Som officiell bloggare för Årets Kock sedan 2013 hade jag den trevliga förmånen att laga mat tillsammans med Jimmi. Vi komponerade recept som passar härliga augusti, nämligen till kräftskivan.

Hur ska då en kräftskiva vara om Jimmi Eriksson får bestämma?

”Till kräftskivan har jag inga särskilda krav. Som till de flesta högtiderna vill man förstås äta och dricka gott i härligt sällskap – då blir alla kvällar bra. Mitt absoluta favorittillbehör är ostpaj som är smakrikt och gott till kräftorna. Jag tycker också det är kul med nytänkande, så att servera en sjysst sallad är också trevligt. Jag äter gärna svenska signalkräftor men älskar att göra det lite godare genom att använda havskräftor också. Havskräftor är nog min favorit bland skaldjur.”

Lagom till kräftsäsongen passar så klart goda och enkla recept man kan laga till kräftskivan. Jag bjuder på en förrätt/amuse med kräftor medan Jimmi bjuder på tre goda tillbehör man kan servera till kräftorna. Varför inte ge kräftskivan en rolig twist med professionell touch?
Än är sommaren inte över så glöm inte att kolla in de härliga och festliga sommarrecepten.

» Här hittar du fler recept till kräftskivan

Festliga kräftor med Västerbottensost, bacon och krutonger

Av Madeleine Landley

Starta kräftskivan med roliga och dekorativa små kräft-amuser. Dessa godingar tar tillvara på de klassiska smakerna från en klassisk kräftskiva och passar fint att servera när man vill ha något i magen, innan själva kräftskivan sätter igång. Servera förslagsvis med en liten sked eller gaffel till fördrinken eller ett glas bubbel.

Festliga kräftor med Västerbottensost, bacon och krutonger

För: 4 personer

Dillolja:

2 dl löst packad, repad färsk dill
1 dl extra virgin olivolja
1/2 citron
salt

12 kräftor
2 skidor bondböna (eller 3 msk frysta sojabönor)
2 remsor bacon
0,5 dl smulad Västerbottensost

Småkrutonger:

1 dl smått tärnat bröd (ex baguette)
smör
persillade

Till dekoration:

gräslöksblommor
färsk dill

1. Mixa dill tillsammans med olivolja, saften från en halv citron och salt.

2. Skala kräftorna men behåll huvuden med klor samt sista lilla stjärtfenan. Hacka kräftköttet. Koka upp saltat vatten till bondbönorna och ta kastrullen från plattan. Plocka bönorna ur skidan och lägg ner i det varma vattnet. Låt ligga cirka 10 minuter och skär sedan bönorna till mindre bitar. Stek bacon, låt svalna och skär till små bitar. Smula Västerbottensosten.

3. Smält smör i en stekpanna och ha ner smått tärnat bröd. Krydda med persillade. Stek till krutongerna sugit i sig av smöret och fått fin färg.

4. Blanda kräftkött, bondbönor, bacon, Västerbottensost och krutonger. Lägg ur kräfthuvuden och stjärtar på tallrikar och lägg en remsa av blandningen mellan. Ringla över dilloljan och dekorera med ätliga blommor och små, färska dillkvistar.

Friterade potatisskal med Västerbottensost

Av Jimmi Eriksson, Årets Kock 2016

Friterade potatisskal med VästerbottensostJimmi bjuder på tre goda recept på tillbehör som passar till kräftskivan. Han tycker själv att kräftaiolin ger en otroligt hög och god smak av kräftor med lite sting från chili och vitlök. Magiskt att dippa grillat bröd i – eller kräftstjärtarna. Ostronen är ett riktigt bra sätt att starta kräftskivan på.

12 stycken

6 sparrispotatisar
2 msk gräddfil
0,5 dl grädde
50g smör
200g Västerbottensost
salt
olja till fritering

1. Sjud potatisarna med skalen på tills de mjuknat. Låt potatisarna svalna och dela dem sedan på mitten. Gröp försiktigt ur innanmätet och spara till krämen. Fritera de urgröpta potatisskalen/skålarna i olja på 150°C tills de är gyllene och krispiga.

2. Värm upp grädde med den urgröpta potatisen samt hälften av Västerbottensosten, grovt riven. Mixa det slätt tillsammans med smör och vänd sedan i gräddfil och smaka av med salt.

3. Fyll skalen med krämen och riv över lite Västerbottensost på toppen.

Kräftaioli Kräftaioli

Av Jimmi Eriksson, Årets Kock 2016

10 kräftor
1 knipplök
2 vitlöksklyftor
3 dl matolja
1 tsk tomatpuré
1 ägg
tabasco
salt
vitvinsvinäger

1. Skala kräftorna. Spara skal och huvuden.

2. Skala och hacka lök och vitlök. Fräs tillsammans med olja och kräftskal. Ha i tomatpuré och låt det stekas ihop. Ha i resten av oljan och låt det sjuda några minuter. Slå upp allt i en bunke och låt det stå och dra i en timme.

3. Sila av oljan. Ha ner ett ägg i en mixerbunke tillsammans med en skvätt vinäger och börja mixa. Slå i oljan och hälften av kräftstjärtarna och mixa till en majonnäs. Smaka av majonnäsen med tabasco, salt och eventuellt mer vinäger. Magiskt att dippa grillat bröd i!

Grillat ostron med fruset äpple

Grillat ostron med fruset äppleAv Jimmi Eriksson, Årets Kock 2016

8 stycken

8 ostron
1 grönt äpple
6 skidor spritärtor
färsk mynta

1. Lägg äpplet i frysen så det hinner frysa. Kan med fördel göras dagen innan.

2. Sprita ärtorna och koka dem snabbt i saltat vatten i 15 sekunder. Ploppa ur ärtorna ur skalen.

3. Lägg ostronen på grillen så de öppnas av värmen och få lite grillsmak. Ta bort locket och lossa ostronet från muskeln. Toppa med ärtor och små blad av färsk mynta. Riv sedan över fruset äpple.

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.

Gör kräftskivan festligare med dessa goda tillbehör till din kräftskiva, skapade av Jimmi Eriksson, Årets Kock 2016, och Madeleine Landley.