Godaste äppelpajen med salta jordnötter och russin

Äppelpaj med vintips

Jag har sagt det förut – jag är ingen dessertmänniska. Om jag fick välja skulle jag laga för- och huvudrätt. Sedan skulle jag ställa fram en skål med godis. För min del räcker det gott och väl. Sambon däremot är en riktig dessertkille. Här om dagen lagade han någon han kallade för en enkel äppelpaj.

Annorlunda och enkel äppelpaj

Den var så förbaskat god att vi alla valde att utnämna den till godaste äppelpajen de ätit. Sjukt gott och underbart med lite knaprighet och sälta från jordnötterna. Jag har ätit många äppelpajer under mina år, men det här är absolut den godaste godaste äppelpajen jag ätit.

Äppelpajen kan man förstås servera med glass eller vaniljsås, men en väl kyld vaniljsås är oslagbar till. I glaset passar ett prtvin med riktigt mycket russinsmak – eller varför inte vintipset nedan?

Godaste äppelpajen med salta jordnötter och russin

För: 4 personer
Tid: 20 minuter
Temperatur: 225°

Godaste äppelpajen med salta jordnötter och russin

8 röda äpplen
2 msk muscovadosocker
0,5 dl strösocker
1 tsk äppelcidervinäger

4 dl havregryn
1 dl strösocker
100g smör

0,5 dl mandel
0,5 dl honungsrostade jordnötter
1 dl russin
1 tsk kanel
vaniljsås

1. Skala och tärna äpplena. Stek dem mjuka med smör, muscovadosocker, strösocker och äppelcidervinäger i en stekpanna – cirka 20 minuter. Ha ner russinen på slutet.

2. Rör ihop havregryn, strösocker och smör. Hacka nötterna.

3. Fördela ut lite av havregrynsbladningen i en smörad, ugnsfast form. Ha ner äpplen och nötter. Pudra över ett lager kanel. Toppa med resten av havregrynsbladningen. Grädda i 20 minuter i 225°C. Servera med vaniljsås.

Rekommenderat vin till: Domaine Pouderoux (7806) 101:-

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.