Godaste pytten – Pyttipanna utan potatis

Smakrik och god husman

När den värsta gi-hysterin var igång slutade jag att äta potatis. Man fick ju lära sig att potatis innehöll massor av snabba kolhydrater som kroppen förbrände i en rackarns fart. Istället bytte jag mot andra rotsaker som det började trixas med i allehanda former. Sanningen är ju dock att även kokta rotsaker omvandlas till snabbare kolhydrater så ju mindre tillagade de är, desto bättre. Här kan vi också sätta fingret på fördelen med att rotsaker – de kan ätas halvråa till skillnad från en halvrå potatis.

Vegetarisk pyttipanna

Idag äter jag fortfarande minimalt med potatis, men om det är något jag äter av pasta, ris och potatis är det just potatisen – den är trots allt helt naturlig och består inte av en mjölig sammansättning eller är raffinerad. Ett långt uppehåll från potatis har dock satt sina spår – nämligen att jag inte längre tycker att potatis smakar något. Istället väljer jag aktivt goda och smakrika rotsaker så som rotselleri, jordärtskocka, palsternacka, och för att inte tala om runderbart fänkål.

Recept på en annorlunda pytt

Så, för att komma till saken – klassisk pytt är i all ära är med potatis. Men är det inte både roligare och mycket godare att skoja till det? Den här pytten svängde jag ihop då vi ville ha något till stekt ägg och falukorv. Förbaskat god och lättlagad husmanskost bör nämnas. Själva pytten blandades av det vi hade hemma i kylen – rotsaker, lök, aubergine och halloumi. Både jag och sambon tyckte det var väldigt gott så hädan efter blir det aldrig mer en tråkig pytt med potatis.

Laga mat med halloumi

Med halloumi i pytten får den både god smak och bra sälta – och inte att förglömma bra tuggmotstånd. Tänk också på att skala auberginen så slipper du svårtuggat och tråkigt skal som man behöver en motorsåg för att ta sig igenom. Vad man vill servera till pytten väljer man själv, men mitt tips är som sagt stekt ägg och falukorv eller någon annan god korv.

Godaste pytten – Pyttipanna utan potatis

För: 4 personer

Godaste pytten – Pyttipanna utan potatis

3 morötter
400g rotselleri
1 stor gul lök
1 aubergine
200g halloumi
salt, svartpeppar, vitlökspulver

1. Skala och tärna morötter och rotselleri. Hetta upp en stekpanna med smör och ha ner rotsakerna. Fräs dem i smöret under omrörning ett par minuter.

2. Hacka löken och ha ner i pannan. Skala auberginen och tärna den samt halloumin. Ha ner i stekpannan och stek allt till halloumin fått lite färg. Servera med stekt ägg och kryddig korv – eller för en helt vegetarisk måltid, med vegetariska biffar eller falafel.


Köp boken Allt i ett-rätter – Lättlagat i panna, plåt, form och gryta

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.