Gös med purjolök, dill och tomater

Laga ett gott recept med gös

Älskade gös. Som liten växte jag upp med en fiskande morfar. Mamma fick ofta fisk av morfar, och ofta var det gös. Jag minns också hur mamma hade en gammal skrivmaskin som hon fått av morfar. Den luktade fisk och jag tror än i dag att morfar klämde in fiskarna i den för att märka dem… Okej, kanske inte, men det var allt lite märkligt att den luktade fisk. Nu låter det kanske som att min morfar gick runt och luktade fisk, men det gjorde han inte. Han luktade friskt av hav.

Det jag idag kan önska är att jag uppskattat all den fina fisk vi fick av morfar, för idag är vissa fisksorter en raritet av många orsaker. Dels för att det är dyrt, men för att många fiskar är gul- eller rödlistade. De håller helt enkelt på att fiskas ut. Att då ha fått äta dessa underbara fiskar, som exempelvis ål, är lite av en lyx.

Gös med purjolök, dill och tomater Enkel middag med fisk

När vi förra året var nere på västkusten delade vi bord med ett par precis lika inbitna gourmander som vi själva. Då berättade de att de varit på en ålresa där man både fiskat och rökt ål, och att nya certifikat för att fiska ål inte längre utfärdas.

Har en fiskare rätt att fiska ål, och sedan dör, blir det inte automatiskt ett nytt fiskecertifikat över som kan tas över av någon annan. Det blir bara en ålfiskare mindre, Detta för att ålen är rödlistad.

Men detta i bakhuvudet är fisk något vi verkligen ska njuta av. vem vet, en vacker dag kommer säkert andra sorters kött att vara lika ovanliga och luxiga. Men hur var det nu med gösen som vi började prata om? Ja, min mamma fick och lagade ofta gös. Därför passade jag på att be henne laga några av de klassiker vi åt som liten. När jag lagar mat i dag kan hon himla med ögonen och tycka att det ser avancerat ut. Följer jag hennes gamla recept han jag till viss del hålla med, för den mat mamma lagade innehöll färre ingredienser och var lite ”enklare”. Dock inte mindre smakrika ellr tråkiga för den delens skull.

Gösfilé a la Knaust

Denna gös med purjolök, dill och tomater är en riktig klassiker som min mamma lagade när vi var små. Rätten görs med gös, men den kan förstås bytas mot vilken fisksort som helst. Ta exempelvis torsk eller sej. Utöver det behöver man tomater, purjolök, dill, grädde och citron. Fisken vänder man i mjöl (fisken suger olika mycket, därav den uteblivna mängden i receptet nedan) och steker. Sedan lägger man upp det på mammas vis i en form och serverar.

Originalet heter gösfilé a la Knaust. Servera med kokt potatis eller ris. Även kokt matvete eller couscous funkar fint. Vill man ha något mer proteinrikt – man kanske tänker på formen eller äter di, gå funkar det fint med en bönsallad eller kokt quinoa.

» Här hittar du fler goda fiskrecept

Gös med purjolök, dill och tomater

För: 4 personer

Gös med purjolök, dill och tomater

Gösfilé:

3 tomater
15 cm purjolök
1 dl hackad dill
vetemjöl (att vända fisken i)
4 gösfiléer eller annan vit fisk
3 dl grädde
1/2 citron
salt

Tillbehör:

800g potatis

1. Skålla och tärna tomaterna. Skiva purjolöken tunt och hacka dillen.

2. Vänd gösfiléerna i vetemjöl. Salta och stek dem i smör. Lyft över i en form.

3. Ha ner en klick smör i pannan och ha ner purjolök och tomater. Låt allt hastigt fräsa upp på hög värme. Häll på grädde och ha i dill och låt det fräsa ytterligare en minut. Pressa i citronsaft och slå såsen över fisken. Servera direkt med kokt potatis.

Rekommenderat vin till: Simonsig Chardonnay (2032) 91:-

Köp boken Grytor - lättlagat till vardag och helg

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.