Gräddig blomkålsgryta med ris

Vad kan man laga av blomkål?

På sistone har jag handlat och ätit blomkål alldeles för sällan. Jag vet egentligen inte vad det beror på, men kanske har det att göra med att jag har för lite uppslag kring vad jag ska laga av den. Hur som helst tyckte jag det skulle bli ändring på det hela och har nu handlat blomkål nästan varje gång jag var i matbutiken. Vad kan man då laga med blomkål?

Det finns ju faktiskt massor av saker att göra med blomkål. Man kan göra en gratäng, en gryta eller blanda upp potatismoset med blomkål. På sensommaren kan man grilla råmarinera och grilla blomkålen. Ett tillbehör som blev väldigt populärt för några år sedan är också råriva blomkålen till så kallat blomkålsris (man kunde till och med köpa färdigt blomkålsris i ask i butik), göra en matig sallad eller bara servera blomkålen kokt.

Recept på blomkål till vegetariskt

Till detta recept på gräddig blomkålsgryta med ris ville jag ge blomkålen en egen smak. Detta gjorde jag genom att först skära blomkålen till mindre träd – tänk på att man även kan använda blad och rotstock på blomkålen! Därefter steker jag blomkålen i olja och den goda kryddblandning nedan. Blomkålen ska inte mjukna helt – de är godast när de har lite kärna kvar (känn med en tandpetare om du är osäker på när det är), sedan lyfter jag ur dem ur pannan och gör resten av grytan. På slutet lägger jag tillbaka blomkålen i grytan. Det hela serverar jag med ris. Gott, enkelt och perfekt som vardagsmiddag! Byter du grädden mot en vegetabilisk produkt, exempelvis kokosmjölk, då blir maträtten helt vegetarisk och vegansk. I utförandet nedan – med grädde – blir den lakto-vegetarisk.

Mise en placeGräddig blomkålsgryta med ris

Mise en place

Har du förresten hört talas om Mise en place? När man gör så kallad Mise en place blir matlagningen mycket enklare. Mise en place kommer från franskan och betyder typ ”var sak på sin plats” och innebär att man förbereder och håller ordning i köket. När man ska sätta igång att laga skär, hackar och skivar man alla ingredienser och lägger dem i olika skålar. Man städar av och håller rent. När allt det är fixat är halva jobbet gjort. Sedan är det bara att ta av ingredienserna i rätt ordning och skölja av skålen. Jag kör alltid Mise en place när jag lagar mat. Det gör också de flesta kockar och restauranger. Här kallar man det även för ”prepp” som i preparera. På många ställen gör man preppen längre i förväg, kanske på morgonen, och ställer skålarna i kylen. På så vis behöver man inte börja med en massa hackande och grejande under matlagningen utan kan bara fokusera på att laga själva maten.

» Här hittar du fler goda recept med blomkål

Gräddig blomkålsgryta med ris

Gräddig blomkålsgryta med ris

För: 4 personer

Kryddblandning:

1 tsk lökpulver
0,5 tsk rökt paprikapulver
0,5 tsk spiskummin
0,5 tsk malen koriander

Gryta:

800g blomkål
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
1 grön paprika
1 grön eller röd chilifrukt
2 morötter
1–1,5 dl oliv- eller rapsolja
5 dl grädde
0,5 tsk malen ingefära
salt, peppar

Tillbehör:

3 dl ris

  • Blanda lökpulver, rökt paprikapulver, spiskummin, malen koriander i en skål.
  • Skär blomkålen till mindre träd – gör gärna lite varierande storlekar. Skär även rotstocken till bitar. Halvera den gula löken, skär ett snitt in på varje halva och skiva den (så du får kvartsskivor). Hacka vitlöken. Kärna ur och strimla paprikan på längden till smala strimlor. Skiva chilin och riv morötterna på de stora hålen på ett rivjärn.
  • Ringla olja i en vid gryta eller traktörpanna och ha ner blomkålen. Stek under omrörning på ganska hög värme. Strössla över kryddblandningen efter cirka 5 minuter. Salta och peppra några varv och stek ytterligare cirka 5 minuter. När blomkålen börjat mjukna och få lite yta, lägg ur dem i en skål.
  • Ringla lite olja i pannan och ha ner löken. Låt den mjukna i några minuter och ha sedan ner vitlöken. Ha ner paprika, chili och rivna morötter och låt det stekas några minuter.
  • Slå på grädde och rör i ingefära. Smaka av med salt och peppar. Låt det puttra ihop i 5 minuter, ös sedan tillbaka blomkålen i pannan. Låt det puttra 2 minuter till och servera sedan med kokt ris. Smaksätt gärna det kokta riset med lite vitlökspulver.

Gräddig blomkålsgryta med ris

Köp boken Grytor - lättlagat till vardag och helg

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.