Gräddig falukorvspasta med svartkål och kapris

Stroganoff med pasta

Detta recept på gräddig falukorvspasta med svartkål och kapris är lite som en korvstroganoff som man serverar med pasta till. Denna pastasås gör jag med de klassiska ingredienserna för en stroganoff; falukorv, gul lök, grädde och tomatpuré. Förutom det har jag i vitlök, jalapeños och kapris för smakens skull. Jalapeñosen adderar så klart inte bara smak utan även lite hetta. En del kan tycka det är konstigt med två sorters lök, men jag har både i gul lök och purjolök. De har lite olika smak där purjon adderar mer gröna toner och den gula med söta toner från karamelliseringen, dvs när man steker den först på låg temperatur.

SvartkålEftersom jag även vill ha lite grönsaker i pastasåsen har jag i paprika och svartkål. Jag älskar svartkål och tycker detta är en himla tjusig kålsort med sina bubbliga, mörkt gröna blad. Svartkålen har en väldigt mild kålsmak jämfört med exempelvis vitkål. De snygga bladen är kanongoda att bara fräsa i smör och kan skäras på längden eller tvären för att få olika form och längd. I sommar ska jag göra ett nytt försök med att odla svartkål. Förra året tog kållarverna nästan hela skörden. Jag hann sno några obesudlade blad – och jäklar vilka stora rackare det blev… bladen alltså. I år ska jag göra ett nytt försök genom att bygga en konstruktion med nättyg runt om – för nätet ska ju helst inte vidröra kålen eftersom fjärilarna då kan lägga sina ägg ändå. Jag har också beställt Turex/LARVskydd som jag tänkt spruta med.

Mat till vardagsmiddagen

Men, åter till receptet – för nog för att jag odlar så är detta ändå en blogg om mat. I denna pastasås har jag i både grädde och crème fraiche. Detta är för att crème fraichen adderar lite syra vilket är gott till de övriga smakerna – då blir det inte så tungt. Vill man kan man naturligtvis bara ta det ena eller det andra. Eller varför inte bara byta allt mot syrad grädde? Lite torkad oregano som man smular över det hela och pastasåsen är klar.

Gräddig falukorvspasta med svartkål och kapris är typisk husman som är svår att motstå. Sambon blev överlycklig när jag bjöd på den, och listigt nog har jag sällan just falukorv till pastan. Varför vet jag inte, för det är en himla bra kombination. Man åt ju ändå falukorv och makaroner när man var yngre. Hur som helst är detta en god vardagsrätt där man kan byta ingredienserna i receptet nedan mot det man är sugen på. Svartkålen kan man ju exempelvis byta mot samma mängd grönkål eller rucola. Får man inte tag i färsk paprika, eller om man tycker det är för dyrt, går det lika bra med paprikasallad. Det vill säga inlagd, strimlad paprika.

» Här hittar du fler recept på god vardagsmat

Gräddig falukorvspasta med svartkål och kapris

Gräddig falukorvspasta med svartkål och kapris

För: 4 personer

800g falukorv
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
2 msk hackad jalapeños
2 msk hackad kapris
1/2 röd paprika
10 cm purjolök
5 blad svartkål
3 msk tomatpuré
3 dl grädde
3 dl crème fraiche
1 tsk torkad oregano
0,5 tsk rökt paprikapulver
salt, peppar

Tillbehör:

400g spagetti, ex capellini

  • Skiva och skär falukorven till stavar. Stek korven i omgångar på hög temperatur i smör och ös över i en skål.
  • Hacka gul lök, vitlök, jalapeños och kapris. Smält smör i stekpannan och ha ner löken. Låt den mjukna på låg temperatur och ha sedan ner vitlök, jalapeños och kapris.
  • Kärna ur och skär paprikan till smala remsor. Strimla purjolök och svartkål. Ha ner allt i pannan och låt det fräsas ett par minuter.
  • Ös tillbaka falukorven och rör ner tomatpuré och creme fraiche. Smula över oregano och pudra över rökt paprikapulver. Smaka av med salt och peppar. Låt allt puttra ihop i cirka 5-10 minuter.

Köp boken Vegomat : Från gryta och gratäng till pasta, paj och pirog

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.