Gräddig gryta med julskinka och grönkål

Ta tillvara på julresterna!

Under ett par dagar framöver kommer jag nu att publicera ett gäng recept på julrester. Julrecepten har ni säkert redan under kontroll. Annars hittar ni alla recept på klassisk julmat samt massor av recept på julkakor och julgodis här. Nu är det som sagt julrester som gäller.

Typiska ingredienser som blir över, i alla fall från vårt julbord, är ofta grönkål och julskinka. Vad kan man då göra av dessa? Detta recept på gräddig gryta med julskinka och grönkål är smidig mat att svänga ihop av resterna. Förutom julskinka och grönkål innehåller grytan också gul lök, morötter, äpple, paprikasallad och grädde. En viktig ingrediens är också srirachasåsen som adderar god smak och hetta. Gillar man inte het mat skippar man den så klart. Just kombinationen srirachasås och julskinka är en fenomenal kombination. Jag kommer även att bjuda på ett annat gott recept med den kombinationen lagom till trettonhelgen som ni inte får missa!

Favoriten på julbordet

Julskinka med het srirachagriljeringVisste du förresten att julskinkan fortfarande är favoriträtten på julbordet enligt Livsmedelsföretagens årliga undersökning . Att ha griljerad julskinka på julbordet blev populärt i slutet av 1800-talet och är en tradition som för många fortfarande är lika viktig. Själv skippar jag julskinkan på julbordet och äter den på en knäckemacka tillsammans med grov senap på julaftonsmorgonen (samt före och efter jul såklart). Då slipper den konkurrera med allt det andra på julbordet. I år köpte jag också en skärmaskin så jag kan skära riktigt tunna, frasiga skivor. Jag älskar riktigt tunna skivor julskinka som man istället kan lägga på flera lager av.

Varje år gör jag olika griljeringar till julskinkan, och tro det eller ej – årets griljering till julskinkan är just med srirachasås och med nötter. Så gott! Eftersom julskinka är så vanligt på julborden är det en ingrediens som ofta blir över som rest. Då är denna perfekt att skära till skivor eller kuber och frysa in om man vill förvara den längre. Vill man äta den i mellandagarna eller dagarna efter nyår är den perfekt att använda till såväl gryta som gratäng.

I denna krämiga gryta kommer skinkan verkligen till sin rätt tack vare de fina smakkompisarna. Välj också gärna svenska rotsaker samt svenska vinteräpplen.Servera det hela mer ris eller potatis samt en enkel sallad.

» Här hittar du fler smarta recept som låter dig ta tillvara på julresterna

Gräddig gryta med julskinka och grönkål

Gräddig gryta med julskinka och grönkål

För: 6-8 personer

700g rimmad julskinka
3 msk srirachasås
1 tsk vardera av; spiskummin, malen koriander, rökt paprikapulver
2 stora gula lökar
3 morötter
1/2 burk paprikasallad (inlagd strimlad paprika)
100g grönkål + 25g smör
2 röda äpplen (gärna svenska)
5 dl grädde
1 tsk äppelcidervinäger
salt, peppar

Tillbehör:

ris eller potatis
sallad

  • Skär bort eventuell svål och fett från julskinkan och tärna köttet. Hetta upp en stekpanna riktigt varmt och ha ner skinkan. Låt den få yta runt om och dra sedan ner värmen. Ha i lite smör, srirachasås, spiskummin, malen koriander och rökt paprikapulver samt salt och peppar. Stek några minuter och ha sedan ner köttet i en gryta.
  • Grovhacka löken och ha ner i stekpannan. Låt den mjukna på medelvärme och ha sedan ner löken i grytan med köttet.
  • Skär morötterna till fyra stavar på längden och skiva dessa så du vår kvartade mynt. Ha ned dem i stekpannan och låt dem mjukna på medelvärme med lite smör. Efter några minuter ha ner paprikasalladen i pannan och låt den stekas med någon minut. Den överflödiga vätskan från burken med paprikasallad är god att hälla ned i grytan med köttet. Ös över morot och paprika i grytan.
  • Smält smöret i stekpannan och ha ner grönkålen. Låt den mjukna på låg värme – den får inte bli bränd. När den blivit mjuk och fått fin grön färg är den klar. Ös över i grytan.
  • Kärna ur och tärna äpplet (skala – eller behåll skalet, beroende på hur mycket textur du vill ha från äpplet). Ha ner i grytan. Blanda allt och slå på grädde. Låt grytan puttra ihop på låg värme i cirka 15 minuter så grädden får tjockna lite och smakerna går ihop (det gör inget om grytan puttrar längre). Smaka av med äppelcidervinäger, salt och peppar. Servera med ris eller kokts potatis samt en enkel sallad bestående av tomat, gurka och valfri salladssort + äppelcidervinäger.

Receptet på gräddig gryta med julskinka och grönkål är ett samarbete med kampanjen Gilla Gris. Kampanjen Gilla gris, och min inblandning i det hela, går ut på att inspirera och lära folk att tillaga griskött på ett bra vis. Den går även ut på att minska svinnet genom att uppmuntra befintliga fläskköttsätare att använda andra stycksningsdetaljer så att de inte behöver förkastas.

Köp boken Grytor - lättlagat till vardag och helg

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.