Gräddig höstgryta med potatis, lök och fyllda lövbiffsrullar

God gryta till hösten

För ett tag sedan stod jag ute på mina föräldrars terass på deras landställe. När jag såg alla gula löv som singlade ner kom jag att funderade över det här med olika typer av stämning. Våren och sommaren skulle jag beskriva som härliga. Man känner en lätthet över värmen, det återvändande ljuset och glädje över allt som spirar. Hösten och vintern i sin tur tycker jag är mysiga. Hur jag känner kring dessa årstider är också hur mina recept blir. På våren och sommaren vill jag har fräscha råvaror och härligt lättsamma recept. På hösten och vintern vill jag istället ha mat som passar när man vill mysa inomhus, så som grytor och gratänger.

En gryta är den perfekta, mysiga höstmaten för mig. En gryta är värmande i hela kroppen och en mysig rätt att stå och joxa med vid spisen. Till en gryta är det också viktig med tillbehör, för det är tillbehören som gör den festlig och adderar fler texturer och smaker.

God mat till vardag och helg

Madeleine Landley med grytaDetta recept på gräddig höstgryta med potatis, lök och fyllda lövbiffsrullar är utmärkt att bjuda på i mörka november. Den är också lite kul eftersom det görs i två steg. Man börjar med alla grönsaker som ska ner i grytan. När dessa kokar ihop får man samtidigt en utmärkt, hemmagjord buljong som slår alla köpebuljonger på fingrarna.

Till grytan gör man sedan lövbiffsrullader som man har i på slutet. Rullarna gör man av lövbiff som man lägger ut på en skärbräda. På lövbiffsskivorna brer man på en kräm av chipotlepasta, tomatpuré och dijonsenap, och sedan rullar man ihop de och steker dem. Grytan avslutas med creme fraiche vilket gör den gräddig och ger den distinkta lätt syrliga smaken som creme fraiche har.

Klipp över lite extra färsk persilja, och vips har du en gräddig höstgryta som heter duga. Jag serverar höstgrytan med inlagd gurka, och vill man ha något sött tillbehör passar lingonsylt eller vinbärsgelé.

» Här hittar du fler recept på goda grytor

Gräddig höstgryta med potatis, lök och fyllda lövbiffsrullar

För: 4-6 personer

Gräddig höstgryta med potatis, lök och fyllda lövbiffsrullar

700g mjölig potatis
3 stora morötter (ca 400g)
250g gul steklök
200g champinjoner
300g vitkål + smör
2,5 dl torrt vitt vin
5 dl vatten
2 tsk majsstärkelse
2 msk kinesisk soja
svartpeppar
0,5 dl hackad persilja
3 dl creme fraiche

Lövbiffsrullader:

1 msk chipotlepasta
4 msk tomatpuré
3 msk dijonsenap
8 skivor lövbiff av ex innanlår (ca 600g)
salt, peppar

  • Gnugga potatis och morötter rena och skär dem till skivor. Ha ner i en i en gryta.
  • Lägg steklöken i ett varmt vattenbad i några minuter och skala dem sedan – då lossnar skalen lättare. Tvätta champinjonerna rena. Halvera steklökar och champinjonerna. Hetta upp en stekpanna med smör och ha ner lök och svamp. Stek tills de fått fin yta. Ös över i grytan.
  • Strimla vitkål och stek den några minuter i smör. Salta ett varv och ös sedan över i grytan. Slå på vin och vatten och rör i majsstärkelse och soja. Dra över lite svartpeppar och ha i hackad persilja (spara gärna lite till dekoration). Låt allt puttra under lock i 10 minuter.
  • Rör ihop chipotlepasta, tomatpuré och dijonsenap. Lägg ut lövbiffs-skivorna på en skärbräda och bred på blandningen. Dra över ett varv salt och peppar och rulla sedan ihop till rullar. Hetta upp en stekpanna med smör och stek rullarna hastigt runt om på hög värme så de får lite yta runt om.
  • Rör i creme fraiche i grytan, lägg i rullarna i grytan och låt det puttra ytterligare 10-15 minuter. Servera med inlagd gurka och lingonsylt eller vinbärsgelé.

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.