Gräddig kycklingpanna med grönkål och stekt potatis

Var hittar du din middagsinspiration?

Vad inspirerar dig att laga mat? För min del är det i första hand tidningar och Pinterest som inspirerar. Jag brukar inte följa recept men brukar gissa vad som är i maten genom att titta på bilderna. Jag älskar bilder på mat och kan förstå att vissa kallar sånt för matporr. Det är förvisso ett ord jag ogillar, men jag förstår vad de menar. För egen del kallar jag det hellre för materotik :)

Madeleine LandleyHur som helst tycker jag Pinterest är en bra källa för inspiration, och självklart kan du även följa mina Pinterest-boards. Har du inte provat Pinterest borde du det. Pinterest är som ett collage man sätter ihop av saker man ser på nätet. Hittar man något man gillar sparar man den som en pin på sin board. Sedan kan man lätt hitta tillbaka till det man gillat och sparat.

Pinsen är som bokmärken och de boards man skapar kan man döpa och gruppera efter vad de handlar om – exempelvis enkel middagsmat, vegetariskt, glutenfritt eller grytor.

Enkel vardagsmat

Ibland blir jag också inspirerad bara av att kika in i kylen. Denna gång öppnade jag kylskåpet och fick syn på potatis och svartkål. Det hela mynnade ut i en gräddig kycklingpanna med grönkål och stekt potatis. Så gott och väldigt enkelt att laga. Till denna maträtt behöver du två stekpannor, eller helt enkelt en stekpanna och en traktörpanna, alltså en stekpanna med lite högre kant. Jag tycker det här är den perfekta vardagsmaten som innehåller nyttigt kål och smaskig färskost med kantarellsmak. Man kan ju naturligtvis servera den till helgen och vill man variera det hela byter man den stekta potatisen mot exempelvis ris, couscous, pasta eller en sallad. Den som vill göra receptet köttfritt kan byta kycklingen mot vego-filéer eller göra såsen separat och servera till vegetariska biffar.

» Här hittar du fler smarriga vardagsrecept

Gräddig kycklingpanna med grönkål och stekt potatis

För: 4 personer

Gräddig kycklingpanna med grönkål och stekt potatis

Stekt potatis:

1 kg fast potatis
smör
salt, peppar, lökpulver

Gräddig kycklingpanna med grönkål:

4 kycklingfiléer
smör
100g grönkål
15 cm purjolök
1/2 rödlök
1 habanero
1 dl vitt vin (ex torr riesling)
200g färskost med kantarell
5 dl vispgrädde
1 dl vatten
3 msk dijonsenap
salt, peppar, vitlökspulver

  • Tärna potatisen och koka den i 10 minuter. Slå av vattnet och låt den svalna.
  • Tina kycklingfiléerna om de är frysta och skär varje filé i 4-5 remsor på längden. Stek kycklingen hastigt i smör, med salt och peppar, i en het panna och lyft ur dem när de fått yta runt om – ta hellre lite i taget om pannan blir full.
  • Hacka grönkål, strimla purjolök (ta både vitt och grönt från purjon så blir det fint), skär rödlöken till tunna klyftor (mellan ändarna) och hacka habanero.
  • Smält en stor klick smör i en medelvarm panna och ha ner grönkålen. Låt den mjukna några minuter och ha sedan ner purjo, rödlök och habanero. Stek ytterligare några minuter och slå sedan på vitt vin som får fräsa in en minut. Lägg i kycklingen, rör i färskost och grädde och skölj ur gräddförpackningen med en deciliter vatten. Rör i dijonsenap och smaka av med kryddor. Låt det puttra ihop några minuter.
  • Stek potatisen i en het panna med smör och kryddor så den får yta. Rör om emellanåt så den inte blir bränd.

Rekommenderat dryck till: Mjölk

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.