Gräddig panna med nötkött och champinjoner

Enkel och krämig söndagsmiddag

En god gryta sitter bra så här i mörka, ruggiga januari. Den 21 december vände det och nu vi går mot ljusare tider. Visst är det fortfarande mörkt, men ibland kan det vara bra att påminna sig om att vi ändå är på väg åt rätt håll. Den här goda grytan svängde jag ihop när jag behövde tömma frysen lite. Vi brukar passa på att frosta av frysen under vintern eftersom man då kan ställa ut matvarorna på balkongen utan att de tinar. Det här är också ett bra sätt att se över vad man har knökat in där i frysen och glömt bort.

Vad ska man laga med köttet?

Jag hittade lite olika köttsorter som jag hade ner i grytan tillsammans med champinjoner, fänkål och grädde. Självklart slank också lite grönkål ner – den nyttiga råvaran som alla pratar om just nu. Och visst innehåller grönkål både antioxidanter och fibrer. Men när allt kommer till kritan ska det alltid överdrivas om hur ”nyttiga” saker är. Någon tidning skriver en rubrik om denna ”superråvara” och alla andra hänger på.

Sanningen är faktiskt att brysselkål är ännu bättre eftersom den innehåller mindre kolhydrater, mer fibrer och mer kolhydrater. Det beror alltså lite på vad man är ute efter. Gemensamt har dock de färgstarka grönsakerna att de innehåller antioxidanter som är bra för kroppen.

Kål – mat som passar på vintern

Men nog om det och mer om smak. För en av fördelarna med grönkål är att det smakar så himla gott. Jag fick frågan nyligen om varför jag trodde att kål har blivit så populärt. Dels är det olika kålväxter råvaror som vi kan odla i Sverige. Många av dem klarar kylan bra. Vi har på sistone återgått mer till den klassiska husmanskosten där vi tar tillvara på klassiska råvaror och väljer närodlat. Jag tror också att många kända kockar – med Filip Fastén i spetsen – har gjort kål trendigt igen. Det är bara att se vilka råvaror han ofta väljer – kål och lök. Kolla exempelvis in tävlingsrätten som tog honom till final i Årets Kock 2014.

Gräddig panna med nötkött och champinjoner

För: 4 personer

Gräddig panna med nötkött och champinjoner

250g små schalottenlökar
3 morötter
600g rostas eller annat nöt- eller fläskkött
350g champinjoner
150g fänkål
50g grönkål
1 msk äppelcidervinäger
3 dl grädde
1/2 kruka färsk timjan
1/2 kruka färsk persilja

Tillbehör:

3 dl röda linser 
salt, svartpeppar, lökpulver

1. Lägg schalottenlökarna i blöt cirka 15 minuter så är de enklare att skala. Skala och halvera schalottenlökarna. Dela champinjonerna till kvartar och skiva morötterna. Strimla fänkål. Om du använder rester av kött, skiva upp köttet och ha ner det i pannan på slutet. Använder du rått kött, bryn det tillsammans med lökarna i nästa steg.

2. Smält smör i en stekpanna och ha ner lökarna (och eventuellt upptärnat kött och du använder rått kött). Stek till de fått yta ha sedan ner champinjoner och morötter. Stek till vätskan reducerats från svampen – cirka 5 minuter, ha sedan ner strimlat fänkål och grönkål. Använder du rester av kött, skiva upp dessa och ha ner i pannan så det får dra åt sig av värmen. Låt att fräsa ihop ett par minuter och slå sedan på vinäger och grädde. Smaka av med kryddor samt klippt persilja och timjan.

3. Sjud linserna i saltat vatten cirka 8-10 minuter. Slå av vattnet och smaka av linserna med salt, peppar och lökpulver.

Förhandsboka boken Grytor - lättlagat till vardag och helg

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.