Gräddig panna med strimlad lövbiff och champinjoner

Tips på typisk höstmat

Alltså vad det har regnat och ruskat de senaste veckorna. Hösten kom med besked, och det blev inte riktigt den där härliga, soliga hösten man hade hoppats på. Tur då att september blev så fin. När det är sånt här ruskväder blir jag lite extra sugen på att laga god och värmande husman. Som en gräddig panna med strimlad lövbiff och champinjoner. Jag serverar denna panna med kokt ris till, men det går precis lika bra med potatismos.

Vad kan man laga av innanlår?

Lövbiff görs normalt av innanlår som man skivar tunt. Jag använde en hel bit innanlår av nöt som jag först skar till skivor och sedan till strimlor – över fiberriktningen så klart, annars blir köttet segt. Vill man hellre använda färdigskivad lövbiff går det precis lika bra. Strimlorna stekte jag sedan så de fick yta och öste över i en skål medan lök, vitlök och champinjoner tillagas.

Det hela smaksatte jag med saltsyrlig kapris, äpple och rödvinbärsgelé för sötma, och förstås whisky. Jag använde Famous Grouse som är en Scotch Whisky. Denna adderar en härlig rondör och en udd på det hela. Basen består av grädde och det hela toppas med färska babyplommontomater. Jag tycker att många grytor och pannor kan bli lite stabbiga och saknar fräschör, men när man har på tomaterna, som bara får värmas av befintliga värmen i pannan, blir det ett fint lyft.

» Här hittar du fler goda höstrecept

Gräddig panna med strimlad lövbiff och champinjoner

Gräddig panna med strimlad lövbiff och champinjoner

För: 4 personer

600g lövbiff/innanlår av nöt
1 gul lök
300g färska champinjoner
2 vitlöksklyftor
1 rött äpple
3 msk kapris
1 msk skånsk senap
1 msk rödvinbärsgelé
5 dl vispgrädde
1,5 msk whisky (ex famous grouse)
2 dl vatten
salt, peppar
200g babyplommontomater

  • Skär innalåret till skivor – om du använder oskivad lövbiff. Skär skivorna till strimlor. Stek strimlorna i omgångar på hög temperatur i smör och ös över i en skål.
  • Hacka gul lök. Gnugga champinjonerna rena och tärna dem. Finhacka vitlöken. Smält smör i stekpannan och ha ner löken. Låt den mjukna på låg temperatur och ha sedan ner champinjoner och vitlök. Ha i en extra klick smör.
  • Kärna ut och tärna äpplet. Ös tillbaka köttet i pannan och ha ner äpple och kapris. Rör i senap, rödvinbärsgelé, vispgrädde, whisky och vatten. Salta och peppra. Låt allt puttra ihop i cirka 10 minuter. Halvera babyplommontomaterna och strössla över vid servering. servera med ris, pressad potatis eller potatismos.
Förhandsboka boken Grytor - lättlagat till vardag och helg

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.