Gräddig pasta med basilika och ugnsrostade tomater

Enkel pasta till middag

Håller du med mig när jag säger att pasta passar året om? Beroende på årstid kan man skifta smaker och tillbehör i pastan för att äta klimatsmart. Eftersom det finns en uppsjö av olika pastasorter kan man enkelt variera stilen på det hela. Min favorit när det kommer till pasta är i alla fall spaghetti. Det är något lyxigt över det hela att snurra upp pastan på gaffeln och avnjuta en härligt krämig pastasås. Redan som liten fick jag lära mig hur man snurrade upp pastan utan att slabba ner halva bordet, men sambon har alltid lite problem med det hela…

Vad väljer man för vin till pastan?

Ugnstorkade tomater är ett riktigt gott inslag i maten som man enkelt kan göra själv. Jag brukar passa på och handla ett lass med tomater när det är extrapris. Sedan slänger jag in dem i ugnen och torkar dem, antingen semitorkade eller helt och hållet. Det blir precis lika bra som de soltorkade tomater man köper i butik – och mycket billigare. Dessutom kan man lägga in dem i olja som man smaksätter själv. Oljan som blir kvar när tomaterna är uppätna kan man återanvända till nya tomater eller ringa över maten. Kolla in detta recept på torkade tomater med ramslök.

Är man lakto-vegetarian eller vill äta köttfritt är detta recept perfekt eftersom det inte innehåller något kött. Är man glutenintolerant byter man pastan exempelvis mot linspasta eller glutenfri pasta. Under receptet hittar du ett passande vin att servera till pastan.

» Här hittar du fler goda pastarecept

Gräddig pasta med basilika och ugnsrostade tomater

För 6-8 personer

Gräddig pasta med basilika och ugnsrostade tomater

500g cocktailtomater
1 stor gul lök
500g färska champinjoner
500g spaghetti
3 msk tomatpuré
1,5 kruka basilika
100g västerbottensost/parmesanost
1 dl olivolja
3 dl grädde
1 dl solrosfrön
salt, peppar

1. Halvera tomaterna och fördela ut dem på en ugnsplåt med bakplåtspapper. Rosta tomaterna i 30-40 minuter i 200°C.

2. Hacka löken och låt den mjukna i smör i en stekpanna. Hacka champinjonerna och ha ner i stekpannan. Stek tills vätskan försvunnit.

3. Koka pastan i saltat vatten enligt anvisningen på förpackningen. Slå av vattnet och ställ tillbaka på plattan. Ha ner den stekta löken, champinjonerna och tomatpuré. Finhacka basilika och riv osten. Ha ner i kastrullen med pastan och slå på olja. Låt det fräsa upp och slå på grädden.

4. Rosta solrosfröna i stekpannan med en skvätt olja. Ös över i pastakastrullen när fröna fått färg. Smaka av med salt och peppar. Vänd försiktigt ner de rostade tomaterna. Servera med pinot noir och vitlöksbröd.

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.