Gräddkokt grönkål

Maträtter till ett grönare julbord

Grönkål är någon man kan göra hur mycket olika saker med som helst. Jag älskar grönkål och odlar egen i år. Än så länge står den stolt i odlingslandet så till jul blir det definitivt hemodlad. Många köper grönkål och lägger runt julskinkan, men när allt kommer till kritan finns det även ett gäng goda saker man kan göra av grönkålen till jul.

Ett förslag är gräddkokt grönkål. Det är precis så enkelt som det låter. Man hackad helt enkelt bara grönkålen och steker den mjuk i smör. Sedan slår man på vispgrädde och låter der hela koka ihop. Det är alltså som stuvad grönkål fast man inte låter den bli fullt så trögflytande. Många stuvar också med ost eller lite redning, och denna gör jag enbart med grädde. Självklart kan man ha i lite riven julost i grönkålen om man vill.

Om man vill att denna gräddkokta grönkål ska bli helt vegetarisk och vegansk steker man i vegetabiliskt smör (ex Vegan Block) och tar en vegetabilisk grädde. I utförandet nedan är receptet lakto-vegetariskt.

Juliga sallader med grönkål

En annan rätt man kan göra till julbordet av grönkålen är sallad. Varför inte spana in denna brysselkål- och grönkålssallad med mandel och senapsdressing. Även detta recept på julig sallad med brysselkål, grönkål, mandel och apelsin är en riktig hit när man vill göra tillbehör med julens smaker. Dessa är perfekta när man vill ha ett grönare julbord. Det är trots allt väldigt mycket kött på ett klassiskt julbord och då kan det vara trevligt att bryta av med goda sallader.

» Här hittar du fler recept för ett grönare julbord

Gräddkokt grönkål

Gräddkokt grönkål

För: 8 personer som tillbehör på julbordet

200g grönkål
25g smör
salt, peppar
4 dl vispgrädde

  • Tvätta grönkålen och klappa den torr. Skär bort stammen och hacka bladen. Skär bort den träiga delen av stammen och skiva resten.
  • Smält smör i en kastrull och ha ner grönkålen. Fräs den på ganska låg värme tills grönkålen blivit glansig och smöret sugits upp. Dra över lite salt och peppar
  • Slå på grädden och dra upp värmen så det börjar puttra. Låt det hela småputtra utan lock tills grädden reducerats till halva mängden. Rör om då och då. Låt det svalna och smaka eventuellt av med mer salt och peppar om det behövs.

Köp boken Allt i ett-rätter – Lättlagat i panna, plåt, form och gryta

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.