Grahamsbullar med surdeg

Snabb-bakade surdegsfrallor

November passerar verkligen i ett nafs. Det har å andra sidan hela det här året gjort. Det går så fort att man knappt hinner med och snart är det jul. Som tur är gillar jag verkligen julen – inte lika mycket som påsken förstås, men den kommer definitivt på en säker andraplats. Veckan som gått har jag fotat julmat åt kund tills det nästan sprutan ur öronen. Då är det nästan lite skönt att återgå till vanliga recept för ett litet slag, som dessa grahamsbullar med surdeg.

Dessa surdegsfrallor bakar jag av rågsikt, grahamsmjöl och vetemjöl. Det är faktiskt ett av de första recepten jag gjorde när jag precis börjat baka med surdeg och då smög jag fortfarande i lite jäst i bröden för att säkra upp att de skulle jäsa ordentligt. Det går ju också väldigt mycket fortare när man bakar med jäst.

Surdegsbröd med jäst

I detta recept har jag använt färsk jäst men man kan så klart ta torrjäst istället om man hellre vill det. Den rutinerade bakaren skippar helt sonika jästen och låter brödet jäsa så länge det behöver. När jag bakar med enbart surdeg, utan jäst, då brukar jag låta degen vila under dagen och sedan jäsa från kväll till morgonen efter. Hur länge man kan jäsa det jästfria brödet beror naturligtvis på hur mycket fart det är i surdegsgrunden och hur varmt man har det där degen jäser.

Dessa bröd går som sagt däremot snabbt att baka eftersom de bakas med jäst. Dessa frallor jäser jag totalt 1,5 timme. Först som en oformad deg och sedan som frallor. Servera frallorna till frukosten, gärna med ost och en god marmelad.

» Här hittar du fler brödrecept

Grahamsbullar med surdeg

Grahamsbullar med surdeg

12 bullar

2 dl mjölk
3 dl vatten
10g jäst
200g surdegsgrund av vete
400g rågsikt
150g grahamsmjöl
400g vetemjöl
2 tsk strösalt

  • Värm mjölk och vatten i en kastrull till 37°C. Smula i jästen och blanda sedan i surdegen.
  • Väg upp alla mjölsorterna, blanda dem och slå sedan i vätskan. Knåda i 10 minuter för hand eller 6 minuter med maskin. Knåda in saltet i slutet av knådningen. Lägg tillbaka degen i mjölad degbunke och knyt en plastpåse runt den. Låt jäsa i 1 timme.
  • Forma brödet till 12 bullar och låt det jäsa ytterligare i 30 minuter på ett mjölat bakplåtspapper under bakduk. Värm ugnen till 250°C med en bakplåt inne i mitten av ugnen. Ställ en djup plåt i botten av ugnen.
  • Lyft över bakplåtspappret med bullarna till den varma plåten och ställ in i ugnen. Slå några deciliter vatten i den djupa plåten i botten av ugnen. Stäng luckan fort, sänk värmen till 200°C och grädda frallorna i cirka 20 minuter.

Köp boken Vegomat : Från gryta och gratäng till pasta, paj och pirog

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.