Gran- och jordgubbssill med rödklöver

Lägg in egen sill till midsommar

Jag gillar att göra saker lite annorlunda. Särskilt när det kommer till sill. Jag och min pappa har en tradition sedan några år tillbaka att göra en annorlunda sill till högtiderna. Ibland orkar vi inte och kör enbart köpe-sill, men ibland – till påsk, midsommar och jul, brukar vi skoja till det. Jag har i alla fall lyckats hålla traditionen vid liv och gör numera sill både till midsommar och till jul. Alla dessa sill-recept hittar du här.

Laga mat med ätliga växter

MidsommarFörra sommaren gjorde jag denna gran- och jordgubbssill med rödklöver. Jag gillar ju verkligen när man tar tillvara på ätliga växter i naturen. Det var också så dessa sill kom till. På tomten har vi både granar och rödklöver i massor på sommaren. Varför då inte ha ner dem i sillen? Denna sill är en klar sitt som blandas med en vanlig lag bestående av ättika, socker, vatten och salt. I det hela har man i jordgubbar, granskott, rödklöver och inläggningssill. Det hela får dra i 1–2 dygn så att smakerna får komma till sin rätt. Sillen bjöd jag vännerna på till midsommarafton och den fick kul nog ett gäng glada tillrop. Kolla också in denna sill med fläder och svartvinbärsblad.

Ett litet tips är att hellre välja den lite dyrare sorten av inläggningssill till klara inläggningar, snarare än butikernas egna inläggningssill. Jag testade förra året att lägga in sill med Abbas inläggningssill och med Garants. Garants sill var så lös i köttet att den löste upp sig till en grumlig, grå sörja. Det såg skitäckligt ut men smakade bra. Dock äter man ju med ögonen så hädan efter kommer jag att lägga lite mer pengar på sillen.

» Här hittar du fler recept som passar till midsommarafton

Gran- och jordgubbssill med rödklöver

Gran- och jordgubbssill med rödklöver

1 stor burk på ca 1 liter

2 dl vatten
0,5 dl ättikssprit (12%)
0,5 dl strösocker
1 tsk salt
1/2 röd lök
10 rödklöver
5 mindre fasta jordgubbar
20 små krankvistar av årsskotten (dessa har en grön kvist och är späda)
1 ask Abbas inläggningssill (á 420g)

  • Koka upp vatten och rör i ättika, socker och salt. Rör tills sockret lösts upp.
  • Skiva löken tunt. Snoppa och kvarta jordgubbarna.
  • Skölj sillen och skär den till mindre bitar. Varva sill i en burk med rödlök, jordgubbar och grankvistar. Slå över lagen och låt sillen stå till sig i 1–2 dygn.

Köp boken Allt i ett-rätter – Lättlagat i panna, plåt, form och gryta

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.