Gratäng med fläskkotlett, mozzarella, tomater och basilika

Enkel gratäng med fläskkotlett

Gratäng med fläskkotlett, mozzarella, tomater och basilikaDenna gratäng med fläskkotlett, mozzarella, tomater och basilika brukar jag även kalla för kotlettkarusell. Den är väldigt enkel att göra och består av tomater, mozzarella och skivor av fläskkotlett som man varvar i en form. Därefter slår man på en äggstanning och gräddar det hela.

Köttet steker jag först väldigt hastigt i en stekpanna på väldigt hög temperatur. Köttet ska bara bli brynt, inte tillagat. Till gratängen kan man servera kokt potatis, ris, pasta eller pressad potatis. Lite beroende på vad man är sugen på, helt enkelt.

» Här hittar du fler recept på goda gratänger

Gratäng med fläskkotlett, mozzarella, tomater och basilika

För: 4 personer
Temperatur: 200°C

Gratäng med fläskkotlett, mozzarella, tomater och basilika

Kotlettkarusell:

500g benfri fläskkotlett
4 tomater (cirka 500g)
250g mozzarella (2 paket)
1/2 kruka basilika
salt, peppar

Stanning:

3 ägg
3 dl grädde
1 msk senap
1 vitlöksklyfta
salt, peppar

Tillbehör:

800g potatis

  • Ansa fläskkotletten (om det behövs), skiva den och dela skivorna på hälften. Bryn kotletterna hastigt i en riktigt varm stekpanna.
  • Skiva mozzarella och tomater. Smöra en ugnsfast form och varva kotletter, tomater, mozzarella och blad av basilika i den.
  • Vispa ihop ägg och grädde med senap, pressad vitlök och kryddor. Slå stanningen över gratänginnehållet och ställ sedan in i 200°C i 30–35 minuter. Kontrollera om stanningen stelnat, låt den annars gå längre. Börjar det bli bränt på ytan, lägg över en bit aluminiumfolie. Köttet är klart vid en innertemperatur på 63°C.
  • Koka potatis och servera till, alternativt något av de andra tillbehörs-förslagen ovan.

Köp boken Vegomat : Från gryta och gratäng till pasta, paj och pirog

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.