Gratäng med julskinka, blomkål och broccoli

Ta tillvara på resterna från julbordet

Vad säger ni? Än är det väl inte försent med ett recept på skinka. Så här efter jul kan man ofta hitta billig skinka i butik. Själv brukar jag köpa ett lass, tärna upp och sedan frysa in. Det är perfekt att plocka fram till pastasåser, pajer, gratänger eller stroganoff.

Du kanske också har fått rester över från julbordet som du inte är sugen på att äta på samma vis igen? Då kan man ge julresterna nytt liv i en helt ny maträtt. Använd julskinkan som blivit över – den behöver förstås inte vara rökt, som i receptet. Broccolin kan du byta mot brysselkål, rödkål eller grönkål.

Så gör du godaste gratängen med kål

Jag är läskigt förtjust i kombinationen skinka, blomkål och broccoli – både i paj och gratäng. Eftersom en gratäng blir helt glutenfri är det ett alldeles utmärkt val. Tricket till att få blomkål och broccoli rikigt gott i såna här anrättningar är att förvälla dem innan – alltså förkoka dem snabbt innan de åker ner i gratängen eller pajen. Samma gäller med lök som gärna får förstekas. Då blir det en fin och rund smak.

Gratäng med julskinka, blomkål och broccoli

För: 4 personer
Temperatur: 225°C

Gratäng med julskinka, blomkål och broccoli

Gratängfyllning:

2 gula lökar
2 vitlöksklyftor
500g (rökt) julskinka
1 broccolihuvud
500g blomkål
10 bitar soltorkade tomater
1 dl kapris
2 paket mozzarella

Stanning:

3 ägg
5 dl vispgrädde
2 msk tomtpuré
1 msk skånsk senap
salt, peppar, timjan, oregano

1. Hacka gul lök och vitlök. Stek i smör till löken blivit genomskinlig. Ställ åt sidan.

2. Koka upp en kastrull med saltat vatten och ha ner mindre träd av blomkål och broccoli. Låt sjuda ca 5 minuter, slå sedan av vattnet.

3. Tärna skinka, strimla de soltorkade tomaterna och hacka mozzarellan. Ha ner i en gratängform och blanda med blomkål, broccoli och löken. Vispa ihop ägg och grädde med tomatpuré och skånsk senap. Salta, peppra och smula i timjan och oregano. Slå över stanningen och grädda i ca 30-40 minuter i 225°. Servera med en sallad.


Köp boken Allt i ett-rätter – Lättlagat i panna, plåt, form och gryta

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.