Gratäng med julskinka och grönkål

Matförslag med julens rester

När julen är avklarad är det inte ovanligt att man får en massa julrester över. Saker som skinka, grönkål, julost och sill knökas in i kylen och glöms lätt bort. Varför då inte ta tillvara på resterna och göra något nytt och gott av dem? Som en gratäng med julskinka och grönkål, vilket är är perfekt vardagsmat som är enkel att svänga ihop.

Gratäng med julskinka, julost och grönkål

Så gör man julskinka med griljeringI denna goda gratäng samsas lök och strimlad julskinka med smörfräst grönkål och getost. Dessutom får den sällskap av riven ost – ta exempelvis den julost som blivit över från julbordet. Ha ner allt i en stor gratängform och slå på stanningen. In i ugnen och sedan är det klart. Servera gärna med en enkel sallad av gurka, tomat och salladsblad. Enklare och godare än så här blir det knappast.

Frysa in eller äta?

Vad gör man då med alla de andra julresterna som sill, kalvsylta, leverpastej och rödbetssallad som blivit över? Visst kan man äta julbord en gång till, men mycket går trots allt att frysa in, medan andra saker passar att göra nya rätter av. Dagarna efter jul är ändå perfekta till att mumsa rester. Kolla in dessa smarta tips på hur du ska förvara dina julrester och vad som passar att frysa in respektive inte.

» Här hittar du fler recept med julens rester

Gratäng med julskinka och grönkål

För: 6 personer

Gratäng med julskinka och grönkål

Smörfräst grönkål:

200g grönkål
smör
salt
1 msk äppelcidervinäger

2 stora gula lökar
600-700g julskinka
200g färsk getost
100g riven ost

Stanning:

6 ägg
3 dl syrad grädde
1 dl mjölk eller grädde
salt, peppar, persillade, chilipulver

  • Skölj och hacka grönkålen. Smält smör i en stekpanna och ha ner grönkålen. Stek några minuter under omrörning och avsluta med att slå på vinäger och salta. Låt svalna och ha sedan ner i en långpanna.
  • Hacka löken och stek den mjuk på låg värme i en stekpanna med smör. Strimla julskinka och ha ner den samt löken i långpannan. Smula över getost och riven ost. Blanda allt.
  • Vispa ihop ägg med grädde, mjölk och kryddor. Slå stanningen över och grädda i 30 minuter i 225°C. Servera med en sallad.

Köp boken Vegomat : Från gryta och gratäng till pasta, paj och pirog

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.