Gratäng med julskinka, pommes duchesse och dillsås

Ta vara på julresterna och minska svinnet

Julskinka är en trevlig ingrediens att ha rester av. Förr brukade jag alltid strimla eller tärna julskinka och frysa in, men på sistone har jag även skurit tjockare skivor av skinkan och använt i nya rätter efter jul. Min absoluta favorit-resträtt är helt klart denna panngrillade julskinka med srirachaglaze, pommes duchesse och bearnaise – den är så himla god och festlig.

Madeleine Landley lagar mat med rester av julskinkaNågot jag gjorde förra året är också denna gratäng med julskinka, pommes duchesse och dillsås. Jag kände att jag ville göra lite festligare rätter istället för de gamla vanliga resträddarna som man oftast svänger ihop av julskinkeresterna. Ni vet, pasta, gratäng, soppa och pizza. Denna gratäng är inte heller särskilt svår att göra.

Perfekt att laga av av julresterna

Det man behöver göra i förväg är moset. Och moset kan man så klart göra av potatisen som blivit över från julbordet (vi brukar ha potatis till sillen och det blir alltid över). Sedan är det bara att spritsa ut moset runt den skivade skinkan, hälla på såsen och lägga på toppingen. In i ugnen – klart! Perfekt att laga av av julresterna!

Den påminner lite om en fiskgratäng fast man för den med skinka istället för fisk. Och precis som till en fiskgratäng passar dill bra till fläskkött. Så våga prova. Det fina med denna gratäng är att om skinkan är lite torr, då blir den mör och fin när den får värmas under crème fraichen. Det är som att den får nytt liv.

» Här hittar du ännu fler recept att laga av julresterna

Gratäng med julskinka, pommes duchesse och dillsås

Gratäng med julskinka, pommes duchesse och dillsås

För: 4 personer

Pommes duchesse:

1 kg mjölig potatis
2 dl mjölk
1 ägg
salt, lökpulver

Sås:

4 dl crème fraiche
1,5 msk hackad, fryst dill
salt, peppar

Fyllning:

500g kokt julskinka
1/2 röd paprika
1/2 grön paprika
10 cm purjolök
1 röd chilifrukt

  • Skala och dela potatisen till mindre bitar. Koka den i saltat vatten i 10 minuter eller tills den mjuknat. Slå av vattnet och mosa potatisen med en potatismosare. Rör i mjölk, ägg, salt och lökpulver. Späd med mjölk om det behövs. Ha ner moset i en spritspåse och spritsa ut den runt kanten på en gratängform på cirka 34×24 cm.
  • Rör ihop crème fraiche med hackad dill och smaka av med salt och peppar.
  • Skiva julskinkan i cirka 1 centimeter tjocka skivor. Skär skivorna till stavar på längden av skivan. Fördela ut skinkstavarna i mitten av formen. Kärna ur och hacka paprikan. Strimla purjolöken och chilin. Fördela ut paprika och hälften av purjon ovanpå skinkan. Slå på såsen och toppa med resten av purjon och den skivade chilin. Salta ett varv och ställ in i 225°C i 30 minuter.

Köp boken Vegomat : Från gryta och gratäng till pasta, paj och pirog

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.