Krämig gratäng med grönsaker, korv och köttfärslimpa

Krämig gratäng med grönsaker, korv och köttfärslimpa

Nu känns det väl ändå som att våren är här? Det kan i alla fall min näsa intyga! För två veckor sen gjorde baksidan med våren entré i mitt liv – nämligen genom att förgylla min vardag med nysattacker och rinnande näsa. Det är sånt man hinner glömma, och det är därför det är så skönt att bo i ett land med olika årstider – man hinner glömma allt det tråkiga och börja längta efter det trevliga.

Ta exempelvis sommaren, så fort vintern kommer börjar man längta efter sol och värme – men man glömmer också myggbett, fästingar och det faktum att man kan råka kliva på en orm (tur att ormarna i Sverige är rätt ofarliga). Samma är med våren, den hinner inte mer än börja så håller vi stackare som lider av allergi på att gå under.

Ge resterna en andra chans

Som tur var hade i alla fall jag en stash med allergimedicin att börja knapra på och var därmed räddad. Tråkigt är dock att många allergimediciner har den inverkan att man bli extremt trött – min är så. Därför tänkte jag här bjuda på ett recept för de som är lite extra våtrötta – vare sig det är av allergimedicin eller för sena kvällar.

Enkel vardagsmat med en twist

Ofta blir det att man värmer resterna och slevar i sig till lunch eller middag någon dag efter. Rester är något av det godaste som finns eftersom alla smaker har kommit till rätta, dock kan det vara kul att ibland göra något annorlunda och piffa upp resterna i en helt ny kostym. Den här gratängen gjorde jag av resterna ifrån denna köttfärslimpa. Råkar det nu vara så att du inte har en gammal köttfärslimpa som ligger och skräpar kan du lika gärna steka upp 500g köttfärs med lite salt och peppar och sedan ha ner i gratängen.

Krämig gratäng med grönsaker, korv och köttfärslimpa

Kryddiga korvar

Krämig gratäng med grönsaker, korv och köttfärslimpa

För: 4-6 personer
Temperatur: 200°C

Krämig gratäng med grönsaker, korv och köttfärslimpa

Fyllning:

10 st små, färska champinjoner
2 vitlöksklyftor
2 gula lökar
3 bitar rökt chipotle
1 broccolihuvud
3 st Merguezkorvar (ca 100g/st)
400-500g köttfärslimpa
100g babyplommontomater
salt, peppar, oregano

Stanning:

2 dl creme fraiche smaksatt med örter
1 vitlöksklytfta
1 ägg
1 tsk äppelcidervinäger
1 dl matlagningsgrädde

1. Tvätta champinjonerna. Hetta upp en panna med smör och pressa i två vitlöksklyftor. Ha ner champinjonerna i pannan och salta och peppra. Låt fräsa ett par minuter och ha sedan ner hackad gul lök och chipotle. Stek till löken mjuknat. Häll över i en ugnsfast gratängform.

2. Dela broccolin till mindre träd och koka med salt. Lägg över i gratängformen.

3. Skiva upp korven, stek den och ös sedan över i gratängformen. Tärna upp köttfärslimpan fördela ut den och tomaterna i formen.

4. Rör ihop creme fraiche med vitlök, ägg, vinäger och matlagningsgrädde. Häll stanningen över, blanda om och ställ in i ugnen i 20-30 minuter i 200° (lite beroende på hur lös man vill ha den).

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.