Gratäng med potatis, brysselkål, grönkål, bacon och dijonsenap

Gratäng med julens överblivna råvaror

Denna gratäng med potatis, brysselkål, grönkål, bacon och dijonsenap är en riktigt smart restgratäng där man kan lägga i både brysselkål och grönkål som blivit över från julen. Efter jul brukar det också reas ut olika sorters kål och skinka (jag köpte exempelvis ett halvt kilo brysselkål för 2 kronor här om dagen), och då är det ju perfekt att bunkra upp till nya fiffiga rätter. Jag brukar göra lökdolmar till jul och då blir det alltid några kokta lökhjärtan över som jag sparar i en låda i kylen. Dessa var perfekta att hacka och ha i denna gratäng.

Stekta brysselkål med apelsin, sirap och hackad mandelDet här receptet kan man variera på olika vis. Man kan exempelvis ta hälften grädde och hälften crème fraiche till stanningen om man känner för det. Vill man inte ha i bacon skippar man det helt. Man kan också byta baconet mot exempelvis kassler eller skinka. Varför inte julskinka om man fått det över från julbordet – eller om man fyndar det efter jul? Man kan också ha i andra grönsaker om man känner för det så som morot och paprika.

Vilken potatis till gratäng?

Jag brukar ta häften fast potatis och hälften mjölig potatis till potatisgratänger, men om man bara vill hålla sig till en sort är fast potatis den bästa. Potatisstavarna skär jag för hand genom att först skiva potatisen på längden och sedan skära skivorna till stavar – precis som när man gör pommes frites fast i mindre storlek. Har man en mandolin kan man skära potatisstavarna på den, eller i en hushållsassistent.

Jag använde en ugnsform som är cirka 23×23 cm och har en höjd på 8,5 cm. Stanningen ska inte täcka fyllningen utan ha cirka 1–1,5 cm till godo. Behövs det mer vätska, fyll på med mjölk tills det är 1,5 cm kvar uppåt. Fyller man för mycket finns det risk att stanningen bubblar över när den kommer igång. Även om mjölken hamnar på toppen, om man slår på mer, kokar den ändå ihop med grädden när den börjar bubbla. Lägg på ett lager aluminiumfolie om gratängen börjar bli bränd på ytan. Platta gärna till gratängen lite innan den åker ner i ugnen så inga detaljer står upp. Dessa finns annars risk att de blir brända.

» Här hittar du fler recept på goda gratänger

Gratäng med potatis, brysselkål, grönkål, bacon och dijonsenap

Gratäng med potatis, brysselkål, grönkål, bacon och dijonsenap

För: 4–6 personer

Stekt kål:

400g brysselkål
150g grönkål
smör att steka i
salt, svartpeppar
0,5 tsk vitlökspulver
2 tsk äppelcidervinäger
0,75 dl sötmandel

Övrig fyllning:

2 paket bacon + baconfettet
1 liten gul lök
1 grön chili
2 msk hackad persilja (fryst eller färsk)
900g fast potatis

Stanning:

5 dl vispgrädde
1–2 dl mjölk
1,5 msk dijonsenap
2 tsk flytande honung
salt, svartpeppar

  • Rensa brysselkålen och koka dem hela i 3 minuter i saltat vatten. Slå på kallt vatten och halvera dem sedan.
  • Strimla grönkålen. Smält en stor klick smör i en stekpanna och lägg i grönkålen. Stek i cirka 3 minuter på knapp medeltemperatur. Lägg i brysselkålen och ytterligare en klick smör. Höj värmen en aning så att brysselkålen får en lätt yta och stek några minuter. Salta, peppra och pudra över vitlökspulver. Dra ner värmen, slå på äppelcidervinäger och lät den fräsa in. Hacka mandeln och strö över det stekta.
  • Stek baconen semiknapriga. Låt dem svalna och strimla dem sedan. Hacka lök, chili och persilja. Skala och skär potatisen till smala stavar. Lägg allt i en ugnsform och blanda det. Ringla över baconfettet från pannan.
  • Vispa ihop grädde, mjölk, dijonsenap och honung med salt och peppar. Slå stanningen över gratängfyllningen och platta till den lite. Tillaga gratängen i 60 minuter i 225°C. Lägg över en bit aluminiumfolie om den börjar bli bränd på toppen. Dekorera gärna den färdiggräddade gratängen med lite färsk persilja på toppen.

Köp boken Vegomat : Från gryta och gratäng till pasta, paj och pirog

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.