Gratäng med pulled pork, brysselkål och blomkål

Gratäng med pulled pork

Pulled pork är inget jag lagar särskilt ofta. Jag kan tycka det är lite ensidigt och lagar därför hellre andra saker. För några veckor sedan rotade jag hur som helst i frysen och upptäckte att vi hade inte mindre än två fläskkarréer som låg och väntade på att bli tillagade! Fläskkött har ju en tendens att börja smaka frys inom ett halvår på grund av den högre fettsammansättningen. Det är ju inget fel på köttet om det smakar frys, men man måste hålla på och krydda så mycket, och det är så klart godare utan någon fryssmak.

Alltså tyckte jag det var dags att göra något av karrén. Det hela började egentligen med att jag hade brysselkål och blomkål i kylen som jag behövde ta hand om. Jag älskar gratäng med kål så det var min plan till den middagen. Egentligen ville jag ha strimlad skinka i gratängen, men efter att ha rotat i frysen upptäckte jag som sagt karréerna och tyckte att det var bättre att använda en av dessa. Eftersom jag inte ville ha bitar av karré i gratängen bestämde jag mig för pulled pork som är lite mer lätt-ätet. Det hela landade i detta gratäng med pulled pork, brysselkål och blomkål.

Pulled pork

Hur länge ska pulled pork tillagas?

Pulled pork tar ju lite tid att laga, men man behöver inte göra något under tiden vilket är skönt. Många lagar sin pulled pork i väldigt låg temperatur under väldigt lång tid, och det känns ärligt talat som man dragit det lite till sin spets – för vilken normal människa med en hungrig familj där hemma har egentligen tålamodet att vänta i 8–9 timmar på att middagen ska bli klar? Framför allt också med dagens elpris – att låta ugnen stå på så länge är ju rent av löjligt. Snacka om slöseri, särskilt när det blir precis lika bra på lite högre temp och kortare tid. Och tro mig, jag har testat och inte märkt någon skillnad.

Jag brukar oftast laga pulled pork på 150°C i ugnen i cirka 5 timmar. Den här gången hade jag däremot inte så mycket tålamod och tid, så istället ökade jag ugnstemperaturen till 175°C och lagade den i 3 timmar. Jag tillagar min pulled pork i en ugnstålig gryta med lock i ugnen. Köttet klappar jag in med kryddor runt om och lägger sedan i grytan tillsammans med lite vatten och en skvätt grillsås. Oftast lägger jag i färsk vitlök, men denna gång ville jag hålla det riktigt enkelt och tog bara torra kryddor.

Vad kan man göra med pulled pork?

Nu tedde det sig så att karrén fortfarande var fryst i mitten, och eftersom jag ville sätta igång att laga den (och tycker den smakar så illa när man stress-tinar den i micron) valde jag istället att dela köttbiten på mitten, klappa in de två delarna med kryddor och sedan tillaga den i två halvor i grytan. Eftersom den var semifryst i kärnan tog det cirka 3 timmar. Då det var ett kilo karré jag lagade fick det bli flera middagar av det hela. Första dagen åt vi pulled pork i tortillabröd med sallad, vitlökssås, srirachasås och kokt ris. Andra dagen tog jag resterna av pulled porken och hade jag i gratängen. Då var det cirka 475–500 gram kvar.

Nu för tiden behöver man ju inte ens längre göra sin egen pulled pork – man kan ju köpa färdig som man bara värmer på. Det här är så klart ett smart knep om man inte orkar göra den själv. Du kan alltså köpa färdig pulled pork som du använder till detta recept, om du vill. Nedan ser du hur jag kryddade mitt kött och gjorde pulled porken denna gång. Jag brukar inte mäta kryddorna utan pudrar bara över dem på köttet tills det ser lagom ut – man kan liksom inte ta för mycket kryddor, snarare i så fall för lite. Vill du ha mer exakta mått på kryddorna och laga det hela med lite fler ingredienser kan du spana in detta recept på pulled pork.

Gratäng med pulled pork, brysselkål och blomkål

Gratäng med pulled pork, brysselkål och blomkål

För: 4–6 personer

Gratängfyllning:

500g blomkål
250g brysselkål
500g pulled pork
1/2 purjolök (ca 110g)

Stanning:

4 ägg
5 dl grädde
salt, svartpeppar
2 krm vitlökspulver
1 krm rökt paprikapulver
0,5 tsk chiliflakes
1 dl riven ost

  • Skär blomkålen till mindre träd och ansa brysselkålen från trötta blad. Koka blomkål och brysselkål tillsammans i saltat vatten i 5 minuter. Halvera brysselkålen och kvarta de som är stora.
  • Trasa pulled porken med två gafflar och plocka bort eventuella fettbitar. Strimla purjolöken. Lägg allt i en ugnsform och blanda.
  • Vispa ihop ägg och grädde med kryddorna. Slå stanningen över gratängen och grädda sedan i 225°C i 30 minuter. Ta ut gratängen, strö över riven ost och grädda i ytterligare 5 minuter.

Till pulled porken:

1 kg fläskkarré
vitlökspulver, lökpulver, rökt paprikapulver, spiskummin
salt, peppar
2 msk bbq-sås
1 dl vatten

  • Ansa köttet från hinnor och klappa in det runt om med kryddorna.
  • Häll vatten och grillsås i botten av en ugnstålig gryta och lägg i köttet.
  • Lägg på locket och ställ in grytan i ugnen på över- och undervärme i 175°C i 3 timmar. Trasa köttet med två gafflar och vänd runt i den återstående vätskan.

Köp boken Vegomat : Från gryta och gratäng till pasta, paj och pirog

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.