Gratäng på chiligryta

Enkel gratäng med rester

Ta tillvara på resterna och gör något nytt. Idag slänger vi alldeles för mycket och slösar både på vår ekonomi och vår miljö. Det är så onödigt! Visste du att en barnfamilj skulle kunna spara mellan 3000 till 6000 kronor om året om de tog hand om sina matrester? Vi kastar mycket mat som är helt okej att äta, och ofta på grund av okunskap. En produkt som passerat sitt bäst före-datum blir inte automatiskt dålig – den är däremot garanterad att vara som bäst innan.

Härlig gratäng med högrev

I den här gratängen på chiligryta tog jag tillvara på de rester vi hade från en tacomiddag. Vi äter ofta chiligryta till tacosen och inte bara färs. Eftersom den är så himla god kan man självklart laga den helt ifrån scratch, då följer du bara receptet nedan. För den som plockar ihop resterna kan man ha receptet som inspiration och ha ner lite vad man känner för – gryta, bönor, majs, lök och paprika.

Kolla också in receptet på Tacopaj med långkokt högrev och receptet på Tacogratäng med köttfärs. Det sista receptet kan också göras helt vegetariskt om man så vill – byt exempelvis mot Quorn färs.

» Fler goda fredagsrecept hittar du här

Gratäng på chiligryta

6-8 personer

Gratäng på chiligryta

1,5-2 kg högrev
2 stora gula lökar
3 röda chilifrukter
2 röda paprikor
3 vitlöksklyftor
300g stekfläsk
1 burk krossade tomater
4 dl vitt vin
2 msk malen spiskummin
2 msk koriander
2 msk rökt paprikapulver
salt, svartpeppar
1 dl olja
3 msk äppelcidervinäger
3 msk strösocker
4 msk chipotlepasta

5 ägg
3 dl grädde
salt, svartpeppar
4 dl riven ost

1. Skär köttet i mindre bitar och bryn det runt om i smör i en stekpanna. Ta lite i taget så det inte kokas i stekpannan och ös över vartefter i en gryta. Grovhacka löken och bryn den med. Ös över i grytan.

2. Kärna ut paprikorna och skär till breda klyftor. Halvera chilifrukterna. För en hetare chili låter man kärnorna sitta kvar, annars tar man bort det. Lägg ut paprika och chili på en ugnsplåt och rosta i 225°C i cirka 30 minuter. Se till så att chilifrukterna inte bränns. Låt svalna, hacka allt och ha ner i grytan.

3. Pressa i vitlök och hacka stekfläsket och ha i. Ha i krossade tomater, slå på vitt vin och ha i alla kryddor. Blanda allt och låt det sedan puttra på låg värme i minst 4 timmar. Rör i olja, vinäger och smaka av med socker, chipotlepasta och eventuellt mer salt och kryddor. Låtgrytan svalna.

4. Vispa ihop ägg och grädde med salt och peppar. Blanda stanningen med grytan och ha ner den i en ugnsfast form. Ställ in i 225°C i cirka 45-50 minuter. Tag ut gratängen när det är cirka 10 minuter kvar och strössla över den rivna osten. Servera med gräddfil, färsk koriander och varför inte mjuka tortillabröd?

Gratäng på chiligryta är ett kul recept som passar utmärkt som fredagsmat. Chiligrytan görs på högrev och blir riktigt god.