Enkel gratäng på julrester

Recept med julrester

Vad sägs om ett recept med rester, exempelvis en enkel gratäng på julrester? Så här efter jul är man kanske rätt trött på allt vad julmat heter. Å andra sidan är det synd att kasta en massa fina råvaror, det blir ju trots allt ofta en massa julrester som man bör ta om hand om och gott kan göra något nytt av – som denna gratäng på julrester. Dessutom brukar julskinka och liknande gå att hitta billigt eftersom säsongen mer eller mindre är över.

Laga ny mat med julskinka och grönkål

De här gratängen är ett riktigt hopkok med diverse juliga smaker och har bra sälta och krämighet. Att den räcker till många är bara ytterligare en bonus – då får man både flera middagar, matlådor eller kan bjuda in gäster på lite ”After Christmas”. Gratängen är bara att svänga ihop och avnjuta. Den är förstås också helt glutenfri och gi-anpassad.

Enkel gratäng på julrester

För: 8 personer
Tid: 60 minuter
Temperatur: 200°

Enkel gratäng på julrester

Julgratäng:

600g rimmad julskinka
250g vitkål
2 dl vitt vin eller rosé
100g grönkål/svartkål
1 ask ansjovis (á 125g)
1 stor gul lök
4 morötter
3 palsternackor

Stanning:

1 burk naturell färskost (100g)
4 ägg
3 dl creme fraiche
peppar

1. Skiva skinkan och hacka löken. Stek på, låt svalna och strimla sedan upp ocha ner i en gratängform.

2. Hacka vitkål och svartkål. Fräs upp ordentligt med smör i en kastrull och ha ner kålen. Rör om och låt kålet mjukna, slå sedan på rosévinet. Låt puttra på låg värme tills vinet kokat bort. Häll över i gratängformen.

3. Blanda ner ansjovis och skivade morötter och palsternacka.

4. Vispa ihop färskost och ägg med creme fraiche och peppar. Smaka förslagsvis av med lite tryffelolja. Slå stanningen över och blanda allt. Ställ in i 200° i ca 1 timme. Servera med en sallad och äppelcidervinäger


Köp boken Vegomat : Från gryta och gratäng till pasta, paj och pirog

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.