Gratinerad hummer med ost, äpple och fänkål

Gratinerad hummer

Gratinerad hummer – visst är det festligt? Hummer är en riktigt lyxråvara som man kanske inte äter så ofta. Denna röda och vackra råvara nästan måste avnjutas en gång vid hummerpremiären. Hummerpremiären i Sverige infaller alltid första måndagen efter den 20 september.

HummerHummer kan smaksättas med en massa goda ingredienser. Denna gång fick det bli gratinerad hummer med ost, äpple och fänkål. Både äpple och fänkål är i säsong på hösten. Receptet är relativt enkelt och kräver bara några få ingredienser. Osten, äpplet, fänkålen och smöret adderar sälta, sötma, knäckighet och smak av lakrits samtidigt som krisp och krämighet bjuder på trevliga konsistenser i munnen. Att njuta av hummer på detta vis till helgen är inte alls dumt.

Komplettera gärna den gratinerade hummern med pommes frites och aioli (testa gärna receptet på min snabblagade och goda fejk-aioli). Eller varför inte bara servera det hela med en rustik baguette att bryta bitar av. Så gott och enkelt!

Hummerfiske

För några år sedan var jag ute på hummerfiske i Västsverige. Det var väldigt kul att få se hur det faktiskt går till. Många regler gäller för kräftfisket – både för den som är hobbyfiskare och de som är yrkesfiskare. Bland annat är det viktigt att kontrollera storleken på humrarna för att ta reda på om man får behålla dem. Att åka på hummerfiske är något jag varmt rekommenderar att man någon gång gör. Västkusten är också en så himla underbar plats att besöka på sommaren och hösten.

Kräftskiva

Ett gott alternativ till kräftskivan

Vill du inte ha hummer utan kanske lyxa till höstens kräftor kan du fortfarande använda detta recept. Skala kräftorna och lägg alla kräftstjärtarna i en ugnsform. Sedan är det bara att följa receptet nedan. Ställ fram formen och skeda upp de gratinerade kräftstjärtarna i snygga skålar. Det här är ett kul och gott sätt att variera kräftorna på till kräftskivan. Vill du servera hummern som förrätt? Halvera mängden så du serverar en halv hummer per person istället.

Vilket vin ska man välja till hummer?

Hummer är en underbar lyxråvara som även förknippas med nyårsfirande. Till de läckra skaldjuren passar då vitt vin riktigt bra. Välj gärna en torr chablis eller en torr riesling. Mineraliteten i vinet harmonierar fint med hummerns umami och sälta, såväl som de syrliga och feta inslagen man adderar i form av citrus och smör. Även verdejo och grüner veltliner är generellt två vita druvor som passar bra till skaldjur.

» Här hittar du fler goda hummerrecept

Gratinerad hummer med ost, äpple och fänkål

Gratinerad hummer med ost, äpple och fänkål

För: 4 personer

4 humrar
1 dl strimlad fänkål
2 röda äpplen
2 dl riven Västerbottensost
1 lime
1 citron
svartpeppar
smör

  • Halvera humrarna och pilla bort den svarta strängen. Fördela ut hummerhalvorna på en plåt.
  • Finstrimla fänkål. Kärna ur och riv äpplet på de stora hålen på ett rivjärn.
  • Riv Västerbottensost över hummerhalvorna. Strössla över fänkål och äpple. Pressa över saften från lime och citron och dra över ett varv med svartpeppar. Klicka på några bitar smör eller spraya över spraysmör. Gratinera humrarna i 225°C i 5-10 minuter, eller till osten smält och det rivna fått lite yta.
Köp boken Grytor - lättlagat till vardag och helg

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.