God plockmat

Jag är ett stort fan av plockmat! Åtminstone en gång i veckan brukar jag som sambon pilla ihop diverse plockmatsmenyer, plocka fram ett gott rött eller rosé och sitta och mumsa på. Det är så gott med de olika smakerna, och det kan bli allt ifrån paté, köttbullar, korvar, oliver, bönröror och annat. Då och då slinker en ny sak in som ska provas.

Aptitretare med italienska smaker

Idag blev det min tur att prova den här kreationen som både gick snabbt och var god. Dock var jag lite feg på saltet eftersom lufttorkad skinka lätt kan bli för salt. Men det är ju inte helt fel att salta lite i efterhand heller. Då kommer ju fler av smakerna fram. Har man mycket tid på sig kan man skära till auberginen innan och lägga den med lite strött salt ovanpå så att den vattnas ur ordentligt. Då blir det inte så mycket vätska som fälls ut under tiden i ugnen.

Gratinerad zucchini med lufttorkad skinka och mozzarella

För: 4 personer
Tid: 20-30 minuter
Temperatur: 225°

6 skivor aubergine
6 skivor zucchini
125g mozzarella
2-4 skivor lufttorkad skinka
salt, peppar, vitlökspulver, lökpulver, timjan

1. Skiva auberginen tinnt. Skär en ca 10 cm lång but av zucchini och skiva skär den i skivor längs med. Skiva mozzarellan tunnt.

2. Lägg en skiva aubergine i botten av en ugnsfast form. Fortsätt med lufftorkad skinka, en skiva zucchini och sedan en skiva mozzarella. Fortsätt två varv till. Krydda mellan lagren.

3. Ställ in i 225° i ca 20-30 minuter.

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.