Gratinerade ostron med ost, spenat och rödlök

Varför ska man inte äta ostron på sommaren?

Skaldjur och framför allt ostron är i säsong under alla de månader som har ett R i sig. Alltså septembeR, oktobeR, novembeR, decembeR, januaRi, febRuari, maRS och apRil. Det skall nämligen vara riktigt kallt i vattnet för att ostronen ska vara som bäst. Varför? Ja det beror på flera saker. På sommaren, när vattnet är som varmast, passar ostronen på att försöka sig. Undre den tiden då de leker är ostronet magert och ynkligt samt upplevs också få en ”mjölkigare” smak eftersom de är fyllda med säd. Då talar jag alltså inte om den sorten man sår på åkern utan helt enkelt om sperma.

Ostronöppning på fiskebåten DonaldaFörr kunde också hantering i de varmare temperaturerna leda till fler livsmedelssäkerhetsproblem, något som idag inte längre är ett problem tack vare kyltransporter. Utbredningen av bakterier är högre i varmare vatten. På sommaren kan det också förekomma högre koncentrationer av en alger som är giftiga för människor. Musslor och ostron filtrerar vatten för att få sin föda, och om vattnet innehåller hälsoskadliga bakterier och virus koncentreras dessa inuti djuret och sköljs inte ut tillsammans med vattnet. Inuti djuren kan det också samlas marina algtoxiner, alltså gifter som bildas av olika arter av plankton som utgör musslornas och ostronens näringskälla. Att äta skaldjur som absorberar detta toxin kan leda till PSP (paralytisk skaldjurförgiftning). Läs gärna mer hos Livsmedelverket. Idag odlas mycket ostron. Att ostron föds upp för att vara sterila är inte ovanligt, samtidigt som ostronbäddar ofta är belagda i kallt vatten. Därför hävdar många att odlade ostron går lika bra att äta på sommaren. Jag håller mig dock till den gamla regeln om R.

Lyxen med att längta

Det kan ju kännas lite bakvänt att inte få njuta av skaldjur under sommaren – för det är ju då de lätta, härliga rätterna man kan sitta utomhus och pilla med är som bäst. Å andra sidan blir det lite mer exklusivt när något inte kan ätas hela året. Inget går upp mot att unna sig ett glas riktigt torr champagne och härliga ostron på en isbädd när hösten gör entré. Det är också oslagbart att svänga ihop en liten förrätt redan nu på våren – som dessa gratinerade ostron med ost, spenat och rödlök. Gör flera till buffé eller servera som en inledande liten förrätt.

Ostron

Hur vet man om ostronen är ok

Eftersom det alltid finns en liten risk att något ostron kan vara dåligt brukar vi alltid köpa några extra med oss hem. Just denna gång köpte vi sex ostron till fyra personer och lustigt nog visade sig två av dem vara dåliga. Att de är dåliga känner man på lukten – de ska lukta hav, men om de luktar unket är de dåliga. Kontrollera att skalen är hela och testa om ostronen lever genom att knacka dem mot ett hårt underlag. Om de låter ihåliga är de troligtvis döda och vätskan har försvunnit. Kasta dem då. Ett tips är också att köpa tunga ostron. Är de lätta kan det vara hål på skalet.

Ett smart tips när du handlar ostron

När man köper ostron brukar de paketeras i en plastad ask med is. Ett tips är också att ta med en kylväska till butiken och transportera dem hem i denna. Vi handlar faktiskt alltid mat i kylväskor. Då slipper man köpa onödiga påsar, samtidigt som kylväskorna är bättre att bära i – och alla kylda och frysta varor håller sig fina hela vägen hem. Så varför inte göra den till en smidig vana när du handlar?

» Här hittar du fler goda förrätter

Gratinerade ostron med ost, spenat och rödlök

Gratinerade ostron med ost, spenat och rödlök

4 stycken

4 ostron
1/4 rödlök
4 stora blad spenat
smör
1–2 krm äppelcidervinäger
4–8 msk riven ost
svartpeppar

  • Öppna ostronen, lossa från botten och pilla bort eventuella skalrester. Lägg ut ostronen i havs- eller flingsalt på en plåt så de ligger stadigt. Man kan också lägga en silikonform på en plåt och lägga ostronen i varje urgröpningen. Vi använde en silikonform för småpajer.
  • Hetta upp smör i en stekpanna och stek spenaten hastigt på knapp medelvärme någon minut så de blir lite sladdriga och riktigt gröna i färgen. Slå på vinäger på slutet, låt det fräsa in några sekunder och lyft sedan ur bladen. Räta ut dem så de blir avlånga. Finhacka rödlöken.
  • Lägg ner det avlånga spenatbladet utmed ostronets sida, strössla över lök och riven ost. Ställ in plåten i varmluft på 250°C eller 275°C på över- och undervärme i 5 minuter.

Rekommenderat vin till: Victoria La Dolce Vita Rosé (78247)


Köp boken Vegomat : Från gryta och gratäng till pasta, paj och pirog

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.