Stengrillning med läckra tillbehör

Kan man grilla på en baksten?

Det kända uttrycket är att koka soppa på en spik, men visst kan man också grilla en middag på en sten. Förra sommaren bjöd som bekant på underbart väder under en månads tid. Självklart ville man vara ute och njuta så mycket man bara kunde. Då passade vi på att även laga middagen ute. Det här är ett underbart sätt att umgås och käka lite i långsam takt – lite som med en fondue eller plockmat.

Annorlunda på grillen

Goda såser och röror till grillatEn av de saker vi roade oss med var att grilla på en sten. De som har en har en baksten säkert provat att göra pizza på den, men visst kan man även grilla på stenen. Vi har två grillstenar. Det ena är en fyrkantig av cordierite-keramik som är utmärkt att göra pizza och baka bröd på i ugnen.

Den andra bakstenen är rund och kommer från ICA. Denna kommer även med en metallplatta till att lyfta av pizzan med. Denna var dessvärre helt värdelös att baka pizza och bröd på. Däremot var den toppen just till grillen.

Kul nog har min pappa byggt en rund grill av ett cementrör som står placerad mitt i ett utebord. Denna har samma mått som grillstenen vilket gjorde den perfekt att använda till detta.

Quesadillas på grillen

Det finns alltså lite olika stenar och alla tål olika temperaturer. Vissa av dem klarar inte öppen låga medan andra är perfekta till grillen. Kolla alltså detta innan du sätter, sedan är det bara att sätta igång. Vad kan man då köra på stenen? Ja, det mesta – korv (halverade på längden blir bäst), kyckling räkor, grönsaker… Det är helt enkelt som att steka utomhus.

Förbered allt och ta med det ut i olika skålar och byttor. Komplettera med olika sallader och såser. Vi gjorde bland annat quesadillas på stenen, halverade korvar och bacon. Utöver det rörde vi ihop lite olika såser och plockade med salladsresterna från denna middag med Helgrillad kyckling med citron och nektarin, rostad majssallad, baljväxtröra och honungssås.

Recept på groda såser till grillat

Nedan hittar du både såser och inspiration till vad du kan grilla på din sten. Bara fantasin sätter gränser. Tänd grillen och vänta tills flammorna börjat lägga sig. Lägga på stenen och vänta på att den ska bli varm. Sedan är det bara att köra igång. Glöm inte grilltång och en bred stekspade.

Grilla på en sten med läckra tillbehör

För: 4 personer

Stengrillning med läckra tillbehör

Myntatzatziki:

2 vitlöksklyftor
1 msk flytande smör
1/2 gurka
10 stora blad färsk mynta
5 dl grekisk yoghurt
1 tsk äppelcidervinäger
salt, peppar

Currryhummus:

1 burk kikärtor (400g)
0,5 dl vatten
1 dl creme fraiche
2 msk gul curry
2 msk spiskummin
1 msk torkad koriander
salt, peppar

Quesadillas:

8 tortillabröd
2 paket mozzarella
10 bitar soltorkade tomater
1/2 kruka basilika
1/2 rödlök
ev aluminiumfolie
salt, peppar

Övrigt:

1 knippe grön sparris
1 paket kryddig korv (300g)
2 paket bacon
4 kvisttomater

1. Pressa vitlöken i en sköl och ringla över flytande smör. Kör i microvågsugnen max 30 sekunder. Riv gurkan på de stora hålen på ett rivjärn och strimla myntan. Rör ihop med vitlöken, yoghurt och vinäger. Smaka av ed salt och peppar.

2. Skölj kikärtorna och ha ner i en mixer tillsammans med vatten och creme fraiche. Kör till en slät smet och rör sedan ihop med kryddorna.

3. Tänd grillen och lägg pizzastenen ca 40 cm ovanför. Halvera korvarna på längden. Stek de olika råvarorna vartefter och servera med såserna.

4. Lägg ut fyra tortillabröd och strössla över skivad mozzarella, soltorkade tomater, basilikablad och skivad rödlök. Salta och peppra ett varv och lägg sedan på det andra brödet och pressa lätt. Stek varje quesadilla i ett paket av aluminiumfolie. Avsluta med att vända quesadillan direkt på stenen. Är stenen inte jättehet kan de stekas direkt på från början.


Köp boken Vegomat : Från gryta och gratäng till pasta, paj och pirog

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.