Grillad abborre med smörfrästa grönsaker och citroncreme

Vad är Zest?

En sak som kan vara bra att ha i åtanke är att syra gör att creme fraiche blir lös och rinnig. Alltså exempelvis vinäger eller citronsaft. Vill man därför göra en citroncreme som är tjock i konsistensen bör man använda zest eller låta den få gott om tid att stå till sig i kylen. Zest undrar du? Ja, alltså rivet citronskal :) Allra bäst zest får man med ett riktigt zestjärn, har man inte ett går det lika bra med ett gammalt hederligt rivjärn med mindre hål.

Grillad citronAbborre

Recept på grillad abborre

Färsk abborre tycker jag är en riktig lyx. Vi äter det väldigt sällan, men när vi väl gör det undrar vi alltid varför vi inte gör det oftare. Att abborren dessutom är väldigt dekorativ med sin randiga kropp och röda fenor gör inte saken sämre. Tag ur abborrarna så fort som möjligt och fjälla den sedan i vattenfylld vask med hjälp av ett rivjärn.

Recept med ogräs

I den här rätten tar vi också tillvara på ogräset. Många vet inte vad som går att äta och mycket slängs i onödan. Nate anses vara ogräs men är både dekorativt och gott. Om du vet hur Machésallad smakar så är det precis så nate smakar. När naten blir stor får den små vita blommor, det går dock att äta hela tiden. Vill du veta mer om ätbart ogräs kan du spana in den här posten där jag går igenom det vanligast förekommande i våra trädgårdar och rabatter.

Abborre i foliepaketRädisor och morot

Smörfrästa grönsakerAuntsfield Orchard Hill Chardonnay (nr 71438)

Vin till grillad fisk

Och vinet? Vinet är förbaskat gott om man tycker om stiltypiska viner från Nya Zeeland. Denna goding görs på druvan Sauvignon Blanc och kommer från det välkända distriktet Marlborough. Det här är ett krispigt och fräscht vin med hög syra och toner av nässlor, citrus och krusbär. Till maten blir det kanon. Vinet finns i Systembolagets beställningssortiment.

Hur funkar Systembolagets beställningssortiment?

Att det finns i beställningssortimentet innebär att man lägger en beställning på Systembolagets webbplats eller i butik. Efter några dagar, vilket brukar vara mellan 5-8 dagar, kommer ett meddelande när det är dags att hämta ut vinet. Då går man till sin butik, säger till i informationsdisken och sedan betalar man i kassa precis som vanligt. Systembolagets beställningssortiment är alltså inget fancy pancy lyxsortiment för vinsnobbar, utan viner som ännu inte har så hög omsättning att de hittat in på systembolagets ordinarie hyllutbud.

Grillad abborre med smörfrästa grönsaker och citroncreme

För: 4 personer

Grillad abborre med smörfrästa grönsaker och citroncreme

Citroncreme:

1 citron
1 msk dijonsenap
3 msk majonäs
4 dl creme fraiche
salt, peppar

Smörfrästa grönsaker:

5 morötter
1 knippe rädisor
25g smör
3 salladslökar
150g sugarsnaps
50g nate
salt, peppar

Grillad hel abborre:

4 abborrar (á 500g st)
1/2 kruka dill
1/2 kruka gräslök
1/2 kruka citronmeliss
1/2 lime (zest + lime)
2 vitlöksklyftor
150g smör
salt, peppar

1. Zesta skalet på citronen och rör ihop med dijonsenap, majonäs och creme fraiche. Smaka av med salt och peppar. Ställ svalt.

2. Skär morötterna till stavar och halvera rädisorna. Koka upp en kastrull med vatten och förkoka rädisor och morotsstavar i ca 2 minuter. Smält en stor klick smör i stekpanna. Ha ner rädisor, morötter, sugarsnaps och strimlad salladslök. Salta och peppra och låt det fräsas ca 2-3 minuter. Låt det svalna och blanda sedan med kvistar av nate.

3. Tag ur abborrarna så fort som möjligt och fjälla dem i en vattenfylld vask eller under rinnande vatten med hjälp av de taggiga hålen på ett rivjärn. Här hittar du en video på hur man gör. Hacka dill, gräslök samt citronmeliss och rör ihop med limesaft och zest, smör och pressad vitlök. Salta och pepprs. Peta in smöret i buken på varje abborre och paketera sedan in varje fisk i aluminiumfolie. Skär resten av citronen i tjocka skivor och grilla dessa samtidigt som fisken. Smygkika i foliet för att kontrollera att fisken är klar, ca 15 minuter är en bra hålltid.

Rekommenderat vin till grillad abborre: Auntsfield Orchard Hill Chardonnay (nr 71438) 101:-

Förhandsboka boken Grytor - lättlagat till vardag och helg

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.