Grillad ananassallad

Det här med att driva matblogg

Tänk vad mycket det ger att blogga. Inte nog med att det är kul, man lär sig saker hela tiden, man får nya kontakter och i mitt fall får man nya jobb. Jag började blogga om mat under 2010. På den tiden var det i mindre skala hos blogger med en blogg som hette Kryddade köket. Ett år senare flyttade jag bloggen till egen domän, döpte om den och började på allvar.

Idag har jag lika många besökare per dag som jag på den tiden hade under två månader. Och på sätt och vis är den också mitt levebröd. Så alla ni som besöker Landleys kök – stort tack! Det är ni som gör att att bloggen lever och att jag fortsätter skriva.

Inbjudningar och betalda inlägg

Som bloggare får man en hel del dagliga mail. Det kan vara allt ifrån helt vanliga inbjudningar till event och lanseringar, till olika förfrågningar och diverse önskemål. Några del av de märkligaste är de som kommer från opålästa marknadsförare där man ska ta emot en vara i utbyte mot att man måste skriva om den. De flesta vet att ett krav på motprestation räknas som ett betalt jobb och måste momsdeklareras och skattas för. Bland dessa mail är de mest intressanta från avsändare som skjuter helt i blindo och inte har läst på vad man skriver om.

Därför ska man tacka nej till betalda länklistor

Mellan varven får man också mail där man mot betalning ska lägga upp en lista med länkar. Den som har lite kunskaper vet att detta är ett fult sätt att få bloggaren att agerar länkfarm. De som hör av sig gör det till flertalet bloggar och får på så vis länkar in till sina webbplatser från flera håll.

Den som tackar ja till detta agerar alltså länkfarm, och tyvärr får man inget tillbaka för det. I värsta fall kan också Google uppmärksamma detta och svartlista din webbplats eller dra ner din ranking. Att länka till andra är bra på alla sätt och vis, men denna typ av länkning för tyvärr inget gott med sig.

Vill bloggare jobba gratis?

Ytterligare en modell är de som vill att man ska göra jobb gratis. Ofta handlar det om tidskrävande jobb där man (i vissa fall) får produkter i utbyte. Som egenföretagare betalar dessa produkter inte min hyra. Dessutom får ju den som hör av sig betalt vilket betyder att man troligtvis redan avsatt en budget – så varför då inte ta med utgiften för det externa arbetet i den redan från början?

Att höra av sig till bloggare har på något vis blivit synonymt med billig annonsering och tyvärr kan vi seriösa bloggare tacka alla pryltokiga typer som vill skryta om allt de får för att de tackar ja till detta. Jag skriver inga sponsrade eller betalda inlägg. De produkter jag rekommenderar gör jag av egen fri vilja, och i de fall jag skriver om ett varuprov är det för att jag tycker att det är en så förbaskat bra produkt. Skulle man skriva om allt som trillar in tycker åtminstone jag att man tappar trovärdigheten.

”Vi tror att detta skulle passa dina läsare…”

Här om veckan fick jag faktiskt en ny variant på förfrågan. Det hela gick ut på att jag skulle skriva om ett tv-program som man nu behövde folk till. Allt skulle förstås göras gratis och här hade man inte ens bemödat sig med att slänga in mutor (hör och häpna).

Inte nog med den underhållande klyschan ”vi tror att detta skulle passa dina läsare”, för i de flesta fall har inte avsändaren minsta aning om vilka som är min målgrupp – nejdå, mailet avslutades med ett gäng färdiga formuleringar på hur jag kunde skriva om det hela i min blogg. Fritt översatt är det här en ren förolämpning då man som skribent troligtvis kan skriva heeelt själv – det är ju liksom det bloggandet går ut på…

Så med det sagt, det slutar aldrig vara spännande när man bloggar och jag ser redan fram emot nästa intressanta mail att antingen förfasas över eller att hoppa runt som en överlycklig knasboll till…

Recept på enkelt tillbehör

Med detta avklarat är det nu dags för ännu ett recept. Vi gjorde den här grillade salladen i somras, men jag tycker att den passar precis lika bra på hösten. Den är enkel att göra och är god att lägga på grillen. Varför? Jo genom att grilla ananasen karamelliseras sockret i den och den blir söt och god.

Och vad man ska servera salladen till?

Tja, vad sägs om en god grillbuffé med olika korvar, köttsorter och röror. Till Goda recept till en middag med Tex Mex. Till grillad kyckling, eller varför inte till recept flankstek med tortillabröd, recept hummus och couscous. Mmmm!

Grillad ananassallad

För: 4 personer

Grillad ananassallad

2 tomater
2 salladslökar
1 ananas
1/2 kruka koriander
1 apelsin
1 lime
salt, peppar

1. Skala och skiva ananasen. Grilla den till den fått fin yta och sockret karamelliserats.

2. Tärna upp ananasen och blanda med tomater, skivad salladslök, koriander och saften från en apelsin och en lime. Smaka av med salt och peppar.


Köp boken Vegomat : Från gryta och gratäng till pasta, paj och pirog

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.