Grillad aubergine med het soja- och sesammarinad

Aubergine passar perfekt att grilla

Det finns massor av recept där ute på grillat kött. Men tänk då om man vill vill grilla något vegetariskt? Att grilla grönsaker är både gott och ganska enkelt. Dels måste man få grönsaken i fråga att inte bli torr och tråkig. Dessutom tycker jag också att man behöver en bra smaksättare för att det ska bli riktigt intressant.

Detta recept på grillad aubergine med het soja- och sesammarinad passar den som vill grilla med vegetariskt. Det hela blir inte vara vegetariskt utan och veganskt eftersom denna rätt inte innehåller vare sig mejeri eller ost. Både aubergine och zucchini är två av de grönsaker som är allra enklast att grilla. Bland annat för att de har en ganska köttig textur, men också för att de inte behöver förkokas eller liknande innan de hamnar på grillen. Rotsaker kan ju som bekant behöva blancheras först för att inte bli så torra på grillen.

Recept på grillad vego

Att göra grillad aubergine med het soja- och sesammarinad är enkelt. Du behöver egentligen bara två auberginer på cirka 300 gram som du halverar. Till det hela rör man ihop en god sås av sesamolja, rapsolja, japansk soja och srirachasås som man penslar auberginerna med. Lite salt och peppar, en näve skalade sesamfrön och hackade örter får sedan kröna verket. Japansk soja är den mindre genomskinliga sojan som inte är så salt som den kinesiska varianten. Srirachasås, som även den hittas på asiatiska hyllan, är en typ av chilisås som har en god och rund smak. Gillar man inte het mat skippar man den bara.

Servera de grillade auberginerna till en god, matig sallad och en enkel sås eller röra. Detta recept är inte bara veganskt utan även glutenfritt och laktorsfritt. Dock beror det förstås också på vad du väljer att servera för tillbehör.

» Här hittar du fler recept på grillad vego

Grillad aubergine med het soja- och sesammarinad

Grillad aubergine med het soja- och sesammarinad

För: 4 personer som tillbehör/huvudingrediens

2 auberginer (á cirka 300g)
2 msk sesamolja
2 msk rapsolja
1 msk japansk soja
1 msk srirachasås
salt, peppar
skalade sesamfrön
0,5 dl hackade, färska örter, ex persilja, libbsticka och oregano

  • Rör ihop sesamolja och rapsolja med soja och srirachasås.
  • Tvätta auberginerna och halvera dem. Tänd grillen eller hetta upp en grillpanna.
  • Börja med att grilla med yttersidan på auberginerna nedåt. Tryck till dem lite så de blir lite plattare i botten och ligger stadigare. Pensla snittytan som ligger uppåt med marinaden. Salta och peppra. Grilla några minuter.
  • Vänd snittytan nedåt och grilla tills det blivit snygga ränder och en fin yta. Pensla yttersidorna med marinad och vänd auberginerna så de kommer nedåt. Grilla eller stek klart tills auberginerna mjuknat. Strössla över sesamfrön och hackade örter.

*Observera att vete står i många innehållsdeklarationer på soja, trots att soja är glutenfritt. Soja tillverkas av sojabönor och rostat vete. Efter jäsningen separeras sojasåsen utan att det förekommer något vete i den färdiga sojan – detta deklareras dock i innehållsförteckningen. Läs mer om gluten i soja hos Livsmedelsverket.

Förhandsboka boken Grytor - lättlagat till vardag och helg

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.