Grillad aubergine och zucchini med örtsmör och riven ost

Vegetariskt på grillen

Hur gott är det inte med vegetariskt på grillen. Du kanske ännu inte har testat? Då är det verkligen på tiden nu. Grillad aubergine och zucchini med örtsmör och riven ost är en härlig vegetarisk rätt som passar den som äter lakto-vegetariskt. Lakto-vegetariskt innebär att man äter vegetariskt men också mejeriprodukter, som smöret och osten i detta recept innehåller.

Grillad aubergine och zucchini med örtsmör och riven ost Grillad aubergine och zucchini

Detta recept på grillad aubergine och zucchini med örtsmör och riven ost knåpade jag ihop när vi skulle grilla en kväll. Vi grillar ofta på sommaren – i alla fall när solen är framme. Då kan vara kul att grilla något köttfritt som omväxling.

Inte bara jag vill grilla vegetariskt. Enligt flera enkäter har det nämligen visat sig att fler och fler vill lägga grönsaker på grillen. Bland annat ICA:s årliga grillrapport från 2017 som säger att 57 procent vill grilla mer grönsaker och 27 procent vill grilla mindre mängd kött. Då passar det förstås fint med lite grön inspiration till grillen.

Istället för ramslök

Ramslök går bara att hitta på våren ungefär fram till och med juni – såvida man inte har torkad eller fryst ramslök där hemma. Har man inte tillgång till ramslök kan man istället använda vitlök och gräslök. Ta i så fall cirka 2 msk hackad gräslök och en liten vitlöksklyfta. Servera det hela tillsammans med en sval dill- och myntayoghurt samt tomatsalsa och sallad så blir det mättande och gott. Orkar du inte göra salsan själv går det förstås lika bra att köpa en burk med färdig salsasås. Då blir sommarmaten knappast enklare.

» Här hittar du fler vegetariska recept

Grillad aubergine och zucchini med örtsmör och riven ost

För: 4 personer

Grillad aubergine och zucchini med örtsmör och riven ost

Tomatsalsa:

1 gul lök
1 tetra krossade tomater
1 nypa socker
salt, peppar, vitlökspulver

Sval dill- och myntayoghurt:

10 blad mynta
3 msk hackad dill
3 dl matlagningsyoghurt
salt, peppar

Sallad:

1 dl frysta sojabönor
1 tetra svarta bönor
2 avocado
6 blad romansallad

Grillad aubergine och zucchini:

1 aubergine
1 zucchini
50g smör
15 blad ramslök*
salt, peppar
120g riven ost, exempelvis mozzarella och/eller gouda

Tillbehör:

4 libabröd
chiliolja

1. Hacka lök och låt den mjukna i smör på medelvärme i en kastrull. När löken är genomskinlig, ha ner de krossade tomaterna, en nypa socker, salt och peppar. Låt allt puttra ihop under lock i cirka 20-30 minuter på låg värme.

2. Hacka mynta och dill och blanda med matlagningsyoghurt, salt och peppar. Ställ svalt.

3. Tina sojabönorna och skölj de svarta bönorna. Kärna ur och tärna avocadon. Skär ner romansalladen till mindre bitar. Blanda allt. Servera gärna salladen med balsamvinäger.

4. Skiva auberginen i fyra tjocka skivor. Dela zucchinin på längden i fyra. Smält smör och rör ihop med hackad ramslök, salt och peppar. Hetta upp grillen och lägg på aubergine och zucchini. Pensla under grillningen med ramslökssmöret. Strössla över osten på auberginen precis mot slutet och låt den smälta. Servera med libabröd och chiliolja.

*Kan bytas mot 1 vitlöksklyfta och 2 msk gräslök.

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.