Grillad brödsallad med paprika, tomat och halloumi

Grillad panzanella med grekiska inslag

På sistone har vädret varit ganska varierat. Ena dagen är det gassande sol och över 30 grader, för att nästa vara ösande regn. Jag föredrar så klart den gassande solen, så när det regnar brukar jag tänka att det är skönt att slippa vattna. I år har jag ett helt gäng med odlingslådor, så emellanåt är det skönt att slippa kånka vatten från vattentunnorna med vattenkannor.

Grillade grönsaker och brödEn av de soliga och varma dagarna gjorde vi en grillad brödsallad med paprika, tomat och grillost. En typisk italiensk brödsallad kallas för Panzanella, men jag skulle säga att denna brödsallad är grekinspirerad. Den innehåller nämligen även kalamataoliver och halloumi. Anledningen till att vi gjorde denna sallad var för att jag hade en hembakad surdegslimpa som jag jojat med några gånger ut och in ur frysen. Det kändes till slut dumt att frysa den stackars limpan ännu en gång, så istället passade det bra att grilla den och använda till middagen.

En enkel rätt för grillen

Denna brödsallad var perfekt att servera som middag. Eftersom det var så varmt just denna kväll åt vi den bara som den var utan något särskilt till. Då räckte de till oss två och en extra portion, alltså tre personer. Serverar man den som ett tillbehör till en huvudrätt räcker den till fyra personer. Det vill säga att man serverar något protein till, exempelvis kyckling eller kött. Ett annat tips är också att lägga lite lufttorkad skinka i salladen för att göra den till en hel rätt. Man kan naturligtvis också servera den som en förrätt precis som den är för fyra personer.

» Här hittar du fler recept på goda sallader

Grillad brödsallad med paprika, tomat och halloumi

Grillad brödsallad med paprika, tomat och halloumi

För: 4 personer som tillbehör eller förrätt

1 röd paprika
250g små kvisttomater
1 rödlök
4 skivor surdegsbröd
en skvätt olivolja till grillningen
1 vitlöksklyfta
200g grillost eller halloumi

1 dl urkärnade kalamataoliver
1 knippe gräslök
1 knippe dill
1 grön chilifrukt
2 msk balsamvinäger
4 msk olivolja
salt, svartpeppar

  • Kärna ur och skär paprikan i 3–4 klyftor. Snoppa och halvera tomaterna. Lägg dem i en grillkorg. Halvera och skiva rödlöken. Skär fyra tjocka skivor surdegsbröd (ca 1,5–2 cm tjocka) och pensla dem med olja. Skala och halvera en vitlöksklyfta. Skär grillosten i fyra skivor.
  • Värm grillen och lägg på paprika, surdegsbröd och korgen med tomater. Salta ett varv över paprika och tomater. Vänd allt ett par gången under grillningen. Lägg på grillosten lite efter de andra ingredienserna och grilla tills den fått yta och blivit mjukare. Grilla paprikan tills den mjuknat och fått grillyta på båda sidor. Grilla tomaterna tills de mjuknat en aning, men inte blivit helt slappa. Grilla brödet tills det fått yta och en hårdare yta.
  • Ta av allt på en skärbräda. Skär paprikan i lagom munsbitar. Halvera tomaterna. Dra halvorna med vitlök på båda sidor av brödskivorna. Tärna dem sedan. Tärna grillosten. Blanda allt i en skål med rödlök och kalamataoliver. Slå på några skedar av vattnet som oliverna legat i.
  • Hacka dill, persilja och chili och strö över salladen. Ringla över balsamvinäger och olja. Salta ett varv och dra över svartpeppar. Blanda allt och servera.

Köp boken Vegomat : Från gryta och gratäng till pasta, paj och pirog

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.