Grillad efterrättspizza med färska bär, vit choklad och citronkvarg

Grilla desserten

Har du funderat på det här med att grilla desserten? Jajjemen, det går alldeles utmärkt. När huvudrätten är färdiggrillad och man sitter där och beundrar den utmärkta glöden som ligger och göttar sig i grillen, då brukar jag ofta tänka ”hmm, man skulle haft något mer att grilla”. Det pratas ju ofta om den ”perfekta glöden”, men det är sällan man verkligen väntar på den. Med god framförhållning gör man förvisso det, men ibland är det nästan lite synd att man inte kunde nyttja grillen mer.

Nu kan man i alla fall det, med detta goda dessertrecept på grillad efterrättspizza med färska bär, vit choklad och citronkvarg! Helt enkelt en fin avslutning på middagen med sommarens bär. Detta recept är faktiskt väldigt enkelt. Allt man behöver är en rulle smördeg, ett gäng färska bär, vit choklad och mandelflarn. Till pizzan serverar jag citronkvarg för att fräscha upp det hela och addera lite fett. Valio har en färdig citronkvarg, men det är himla enkelt att göra den själv av naturell kvarg som man smaksätter med citron och socker. Gillar man just inte kvarg kan man byta mot creme fraiche.

Enkelt och gott recept

Den som tycker det är kul att göra egen deg kan naturligtvis göra det. Jag är inte en av dem. Jag köper alltid färdig smördeg, men jag är å andra sidan ingen bakare. Jag gillar också när saker går fort! Degen lägger man på ett grillnät och sedan strösslar man ut toppingen. Därefter grillar man efterrättspizzan och serverar med citronkvargen. Svårare än så är det inte.

Grillad banan är förvisso gott, men lite uttjajat. Då är det roligare och mer annorlunda med en smarrig pizza. Denna dessert är också perfekt att servera om man kör en grillbuffé. Med en stor grill kan ma göra mycket på en gång och sedan bara slica upp pizzan i kvadrater och låta gästerna ta själva. Beroende på vad man har för frukt och bär att tillgå kan man också variera det hela på olika vis. Servera gärna det hela tillsammans med ett mousserande vin med lite mer sötma. Självklart måste man inte ha en ved- eller kolgrill för att kunna göra denna pizza – den går lika bra att köra på en gasolgrill.

» Här hittar du fler goda dessertrecept

Grillad efterrättspizza med färska bär, vit choklad och citronkvarg

Grillad efterrättspizza med färska bär, vit choklad och citronkvarg

För: 4 personer

Citronkvarg:

1 burk naturell kvarg
1/2 citron (saft)
1 tsk strösocker

Grillad efterrättspizza:

1 rulle smördeg
1 ask färska blåbär
1 ask färska jordgubbar
1 ask färska hallon
1,5 dl mandelflarn
75g vit choklad

Till dekoration:

citronmeliss

  • Rör ihop kvarg med citronsaft och socker. Ställ svalt.
  • Lägg ut smördegen på ett grillnät. Varva med blåbär, hallon och skivade jordgubbar.
  • Invänta glöd eller värm grillen till cirka 175°C – grilla inte över öppen låga. Lägg på efterrättspizzan och riv över vit choklad. Låt pizzan ligga till den fått fin färg. Lyft av och dekorera med citronmeliss. Servera med citronkvargen.

Köp boken Allt i ett-rätter – Lättlagat i panna, plåt, form och gryta

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.