Grillad entrecôte med bakpotatis, bearnaise och smörstekta kantareller

Festlig höstmat

Det är sällan jag lagar samma rätt två gånger. Lagar jag något igen blir det ofta någon liten förändring som nån annorlunda krydda eller en ingrediens som byts. Kanske ett annorlunda tillagningssätt. Trots det längtar jag emellanåt efter gamla klassiker. Du vet, kött och potatis med god sås. Denna gång landade middagen på grillad entrecôte med bakpotatis, bearnaise och smörstekta kantareller.

Bakpotatis är himla smidigt eftersom man bara behöver skrubba av potatisarna och nagga dem med en gaffel innan de åker in i ugnen. Alltså inget skärande och blandande. Kom ihåg – och jag tjatar om detta varje gång – bakpotatis ska bakas utan folie! Folien lägger man potatisarna i efteråt om man vill att de ska hålla värmen. Bakar man potatis i folie blir den inte bakad – den blir kokt. Man vill ju åt det goda och knapriga skalet på potatisen där all den goda smaken sitter. Bakar du alltså dina potatisar i aluminiumfolie, lägg av omedelbart. Detta sätt blir så mycket godare.

Kantareller Enkelt och gott

Till den bakade potatisen valde jag att servera en ny favoritingrediens, nämligen smörbakade smålökar. Jag använder mindre gula lökar till detta eftersom de är lite mildare och sötare. Man kanske inte heller vill ha en stor bamsig lök att karva på. Lökarna jag använder är cirka 5-6 cm i diameter. Dessa brukar man kunna köpa i nät på ett halvt eller ett kilo. Gillar du inte gul lök kan du naturligtvis byta mot röd lök eller schalottenlök.

Lökarna halverar jag och lägger i en muffinsplåt – en halva i varje ”kopp”. Sedan lägger man på en klick smör, bakar dem och strösslar sedan över lite persillade. Självklart kan man baka hela gängen mer lökhalvor i en mindre form, dock slipper man hålla på och ösa och vända på löken när de bakas i mindre formar. När smöret ligger där i blir det lite brynt smör av det hela vilket är så gott till den söta löken.

Recept med kantareller

Till det hela fick det blir smörstekta kantareller – något av det godaste man kan mumsa på under hösten. Visst är det något särskilt att avnjuta de där första fina kantarellerna man hittat precis som de är? Det är nästan synd att göra något annat med dem där deras fina färg och smak får konkurrera med andra. Har du inga färska kantareller att tillgå går det att köpa kantareller på konserv i butiken. Till sist blev det bearnaise som man gör själv eller köper färdig. Proteinet fick bli ett par fina bitar entrecôte. Vill man göra rätten vegetariskt (ovo- och lakto-vegetarisk) byter man köttet mot exempelvis grillad aubergine eller vegetariska biffar.

» Här hittar du fler goda höstrecept

Grillad entrecôte med bakpotatis, bearnaise och smörstekta kantareller

För: 4 personer

Grillad entrecôte med bakpotatis, bearnaise och smörstekta kantareller

Bakad potatis:

4 bakpotatisar
smör och salt vid servering

Smörbakta lökar:

8 mellanstora gula lökar (ca 5 cm)
salt
smör
persillade

Smörstekta kantareller:

300g färska kantareller
smör
salt, peppar, persillade

Övrigt:

4 skivor entrecôte
1 burk bearnaisesås

  • Gnugga potatisen ren och torka den. Lägg in potatisarna på grillgallret i 255°C (OBS: utan folie) och baka dem i cirka 1-1,5 timme.
  • Skala och halvera lökarna. Skär bort båda ändarna på lökarna och lägg dem i en ugnsform för muffins med snittytan uppåt – en lökhalva i varje muffinshål. Salta. Skär en cirka 5 millimeter tjock fyrkant med smör och lägg på varje lökhalva. Ställ in i 30-35 minuter i 225°C. Strössla över lite persillade när lökarna är färdigbakta.
  • Rensa kantarellerna och dela dem till mindre bitar. Stek i en stekpanna till vätskan försvunnit och ha sedan i en klick smör. Smaka av med salt, peppar och persillade.
  • Stek entrecôten i en grillpanna eller grilla den på en grill. Innertemperatur för entrecôte hittar du här. Låt entrecôten vila ett par minuter och skiva den sedan till 1,5 cm tjocka bitar. Servera med bearnaisesås, gärna ett salladsblad, bakad potatis och de smörstekta kantarellerna.
Förhandsboka boken Grytor - lättlagat till vardag och helg

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.