Grillad entrecote med kantareller, potatismynt och smörsvängda bönor

Härlig bjudmiddag på sensommaren

Finns det något bättre än att få avnjuta sommarens första svamp? När det är en bra och varm sommar med lagom mycket regn kommer kantarellerna tidigt. Jag hittade mina första kantareller redan förra veckan när vi var ute och traskade i skogen. Vaxbönorna har också kommit igång riktigt fint, så nu är det bara att götta sig i den egna skörden.

Smörstekta kantarellerGrillad entrecoteSmörsvängda bönor

Grillad entrecote med kantareller, potatismynt och smörsvängda bönor är en härlig och enkel middagsrätt som passar både på sommaren och hösten. Kan man inte hitta någon svamp kan man så klart byta de nyplockade kantarellerna mot färska champinjoner från butiken. Samma gäller ju förstås för bönorna om man inte har egna odlingar. Ta i första hand färska, och annars frysa. Idag kan man ju även köpa frysta vaxbönor vilket är himla trevlig. Jag brukar blanda både vaxbönor och gröna bönor (haricots verts/brytbönor) eftersom det blir en fin färgkombiation.

Abbotts & Delaunay Carignan Vieilles Vignes

Gott till grillen

Till det hela serverar jag potatismynt, vilket helt enkelt är skivad potatis som man rostar i ugnen med lite olja, salt och peppar och sedan toppar med färsk dill. Eftersom det är så härligt att grilla på sommaren passar vi på att köra en entrecôte. Jag kör entrecôten i skivor och grillar den till en innertemperatur på cirka 55°C. Använd en stektermometer så kan du vara säker på när den är klar. Tänk också på att köttet stiger i temperatur efter grillningen så ta gärna av det skivade köttet cirka 1–2 grader tidigare än den temperatur du vill att det ska sluta på. Kolla förresten också in tipset på rödvin som passar fint att servera till denna maträtt. Du hittar vintipset under receptet.

» Här hittar du fler härliga recept som passar till helg och fest

Grillad entrecote med kantareller, potatismynt och smörsvängda bönor

Grillad entrecote med kantareller, potatismynt och smörsvängda bönor

För: 4 personer

Potatismynt:

800g fast potatis
rapsolja
salt, peppar
1 knippe färsk dill

Smörsvängda bönor:

250g bönor, ex haricots verts och vaxbönor
smör + salt

Kantareller:

300g färska kantareller
1 liten silverlök
smör + salt, peppar

Grillad entrecôte:

4 skivor entrecôte
rapsolja
salt, peppar

Tillbehör:

bearnaisesås (färdig eller hemlagad bearnaise)

  • Gnugga potatisen ren och skiva den till cirka 7 mm tjocka skivor. Ringla lite olja på en ugnsplåt med kant och fördela ut potatisen. Salta och peppra. Kör i 225°C i cirka 30-45 minuter. Vänd försiktigt runt potatisen efter halva tiden. Fördela ut kvistar av färsk dill vid servering.
  • Snoppa bönorna och koka dem semi-mjuka i saltat vatten – de ska alltså inte vara sladdriga utan ha lite spänst kvar. Beroende på bönornas tjocklek tar det 5-10 minuter. Häll av vattnet och ha ner en klick smör i kastrullen när de fortfarande är varma, samt en nypa salt (gärna flingsalt). Lägg på locket och slunga runt några varv så allt blandas.
  • Stek kantarellerna i en torr stekpanna. När de börjar torka till, ha ner en klick smör och hackad silverlök. Stek tills löken mjuknat. Smaka av med lite salt och peppar.
  • Ta fram köttet i god tid innan grillningen så får du en jämnare tillagning – ca 1 timme innan brukar räcka. Pensla köttet med rapsolja och lägg det på grillen. Salta och peppra på båda sidor under grillning och grilla till en innertemperatur på cirka 55°C. Servera med bearnaisesås.
Förhandsboka boken Grytor - lättlagat till vardag och helg

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.