Grillad flankstek i tortillabröd

Grillad flankstek med citrusmarinad

Jag har svårt att tänka mig något godare än grillad flankstek. Denna underbara lilla köttdetalj som sitter i slutet av magen, vid nötkreaturets ljumske – se styckningsschema för nöt. Flanksteken är en avlång, platt styckningsdetalj som är helt fantastisk att grilla hel. Extra gott blir den om den får marineras i citrussaft och sedan skivas upp tunt, cirka en till halvcentimeters tjocka skivor.

Lyxig fredagsmat

Den här rätten består av lite olika delar och blir magiskt god. Den har härlig smak av citrus och får en fräsch stil vilket gör sig utmärkt till köttet. Man kan förstås välja att göra vilka av tillbehören man vill, men Pico de Gallo, fried beans och avocado är nästan ett måste. Servera i pitabröd med gräddfil och jalapeños. Riktigt gott och fredagslyxigt! Fler tips på fredagsmat hittar du här.

Chunky TomatsalsaGoda såser och röror till grillat

Grillad flankstek i tortillabröd

För: 4 personer

Grillad flankstek i tortillabröd

Flankstek:

1 kg flankstek
1 apelsin
2 msk soja
0,5 dl rapsolja
4 vitlöksklyftor
1 tsk rökt paprikapulver
salt, svartpeppar

Picklade rädisor:

1 knippe rädisor
3-4 dl vatten
0,5 dl vitvinsvinäger
1 dl strösocker
1 msk salt

Krispig Pico de Gallo:

10 cm gurka
1/2 röd lök
0,5 dl jalapeño
4 tomater
2 vitlöksklyftor
2 salladslökar
0,5 dl olivolja
1 lime
1 tsk spiskummin
1 kruka koriander
salt

Fried black beans:

1 stor gul lök
2 stora vitlöksklyftor
2 paket svarta bönor (a 400g)
1 msk balsamvinäger
1 dl rapsolja
3 dl vatten
1 tsk spiskummin
1 tsk malen koriander
1 tsk rökt paprikapulver
1 nypa socker
salt, peppar, timjan

Övrigt:

4 lime
2 avocado
1 paket tortillabröd
3 dl gräddfil
1 burk jalapeños

1. Blanda saften från en apelsin med soja, rapsolja, pressad vitlök och rökt paprikapulver. Ha ner i en påse tillsammans med köttet och låt det ligga i kylen under dagen. Ta fram köttet en timme innan det ska grillas så det hinner få rumstemperatur.

2. Tunnskiva rädisorna. Koka upp vatten och rör i vitvinsvinäger, socker och salt. Rör om till det löst upp sig, låt det svalna en aning och ha sedan i rädisorna. Låt stå och dra fram till servering.

3. Halvera gurkan och skär bort kärnorna. Finhacka röd lök, jalapeño, tomater, gurka och vitlök. Blanda med skivade salladslökar, olivolja, pressad lime och spiskummin. Riv i färk koriander och smaka av med salt. Låt stå i kylen och marinera.

4. Ha olja i en stekpanna och stek hackad gul lök och pressad vitlök. När löken mjuknat, ha ner sköljda bönor, kryddor och hälften av rapsoljan och hälften av vattnet. Låt vätskan fräsa bort och slå sedan på mer vatten och olja. Låt detta stekas bort igen och slå sedan på den sista decilitern vatten. Låt detta steka in till bönröran får en simmig konsistens.

5. Grilla flanksteken hel och dra över salt och peppar under grillningen. Halvera två lime och grilla dessa. Tärna avocado, värm tortillabröden och servera med gräddfil och jalapeños.

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.