Rätter som blir till av misstag
Det är intressant hur ett misstag kan leda till något väldigt gott. Å andra sidan har många misstag lett till spännande upptäckter – som champagne och amarone. När vi skulle svänga ihop en enkel middagsrätt till grillen i början av sommaren blev denna rätt till. Det rotades i skåpen för att ta tillvara på grejerna – och jag vet inte hur det är med er, men mina föräldrar är proffs på att glömma bort vad de har i kyl och skafferi. Det är inte förrän råvarorna i stort sett kliver ur skåpen själva (lurviga och illaluktande) som de inser att hoppsan, vi hade visst lök (eller vad det nu kan vara) hemma…
Bra att veta om bäst före-datum
Själv var jag precis likadan tidigare, men jag har jobbat hårt på att bidra till så lite svinn som möjligt genom att ta tillvara på maten som börjar bli dålig. Även om de har passerat bäst före är de ju okej – det är ju bara en rekommendation för att vi inte ska låta matvarorna ligga för länge, och för att tillverkaren inom den tid kan garantera att varan är okej. Istället är det bara att lukta och smaka på produkten för att se om den är okej. Mjöl, grädde och creme fraiche är för det mesta hur bra som helst om de stått svalt och oöppnade – även om de passerat bäst före-datumet.
Mina föräldrar är i alla fall proffs på att stuva in nya råvaror ovanpå de gamla när de handlat. När jag sedan går igenom kylskåp och skafferier för att laga mat hittar man alla möjliga spännande saker som knappt går att ana vad det var innan. Jag tjatar på dem, och de har börjat bättra sig.
Kul recept med blå potatis
När vi skulle göra grillad flankstek med blå pommes duchesse hittade vi en påse blå potatis i skafferiet som började se trött ut. Just denna var paketerad i en försluten plastpåse, så några av potatisarna hade strukit med av all fukt som bildats i påsen och ruttnat. Det gick i alla fall att rädda resten genom att skölja och skala dem. Sedan åkte de ner i en kastrull och kokades. Det var också här misstagen uppstod…
Potatisen glömdes bort och kokades för länge. Och att äta halvmosiga, blåa potatisar kändes inte överdrivet upphetsande. Vi löste det hela genom att blanda i ägg – och enligt pappas briljanta idéer – prästost och citronzest. Allt rördes ihop till ett mos, åkte ner i en spritspåse och spritsades sedan ut på ett bakplåtspapper som fick åka in i ugnen och gratineras till duchesser.
Flankstek till grillen
Det hela blev en färgglad och smått häpnadsväckande middagsrätt med de blåa pommes duchesserna på sidan. Riktigt tjusig må jag säga. Och flanksteken…? Ja, den behöver jag kanske inte säga så mycket om. Alla som någon gång käkat grillad flankstek vet hur fantastiskt gott det är! Den här rätten känns ändå lite höstig, därför faller den inom den kategorin höstmat här i bloggen. Den är också lite annorlunda med den blåa färgen vilket gör att den kan vara kul att servera till halloween. (Alla kategorier hittar du förresten högst upp under receptgeneratorn).
» Fler recept med flankstek hittar du här.
Glöm förresten inte att spana in vintipset under receptet som passar bra till grillad flankstek med blå pommes duchesse. Riktigt prisvärt är det också.
Grillad flankstek med blå pommes duchesse
Blå pommes duchesse:
900g blå potatis, ex Double Fun
2 ägg
1 dl riven prästost
1 msk flytande smör
1/2 citron, zest
salt, vitpeppar, vitlökspulver
Grillad flankstek:
900g flankstek
1 påse Caj P Smokey Honey marinad
salt, peppar
Sallad:
125g babyplommontomater
70g blandad sallad, ex maché
1 tetra blandade bönor
1 dl gröna oliver med pimento
Örtvinägrett:
0,5 dl olivolja
2 msk äppelcidervinäger
1 dl hackade, färska örter, ex dragon, oregano, libbsticka, gräslök
salt, peppar
Tillbehör:
1 burk bearnaisesås
1 dl creme fraiche
1. Skala och koka potatisen i saltat vatten tills den mjuknat. Slå av vattnet och mosa potatisen med en potatismosare. Blanda i ägg, flytande smör, riven ost, skal från en halv citron och kryddor. Ha ner moset i en sprits och spritsa ut på ett bakplåtspapper till duchesser på cirka 7 centieter i diameter. Ställ in i 225°C i cirka 15 minuter.
2. Blanda babyplommontomater med sallad, sköljda bönor och oliver. Rör ihop ingredienserna till örtvinägretten och blanda med salladen.
3. Grilla flanksteken hel och pensla med marinaden under grillningen. Salta och peppra. När köttet har en innertemperatur på ca 58-60° är det klart. Blanda bearnaisesås med creme fraiche och servera till.
Rekommenderat vin till grillad flankstek: Killawarra Shiraz Cabernet Sauvignon (6823) 62:-

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.