Grillad flankstek med fetarostade rödbetor och pumpa

Underbar middag med vintips

En av mina favoriter, grillad flankstek. Har man en grill bör man verkligen grilla – året runt. Det blir ju så himla gott och smakrikt. Allra helst ska man förstås också äta utomhus eftersom det smakar så mycket mer. Men det kan förstås blir lite svårt och trist när det är mörkt och kallt ute. Har man nu inte en grill kan man också först ge köttet lite yta i en grillpanna, för att sedan köra det klart i ugnen – eller i pannan. Hel flankstek som skivas upp till servering är underbart och blir fenomenalt med en citrussyrlig marinad med apelsin och lime.

Pumpa och rödbetor i ugn

Till den här rätten passar det också bra med fetarostade höstfrukter, det vill säga pumpa och rödbetor. Dessa tärnas upp och rostas på i ugnen tillsammans med ett avslutande lager fetaost. Till maten drack vi vinet Pinot Nero Disera. Det här var ett väldigt trevlig vin som alla i sällskapet tyckte om. Karaktären är ung och pigg med smak av lakrits, nejlikor och peppar. Vinet är medelfylligt med relativt mjuka tanniner och en bra syra som passar väl till limen i marinaden och i såsen. Detta kommer från nordöstra Italien och finns i Systembolagets ordinarie sortiment. Du hittar länk under receptet.

Grillad flankstek med fetarostade rödbetor och pumpa

För: 4 personer

Grillad flankstek med fetarostade rödbetor och pumpa

Limecreme:

1 lime
2 dl creme fraiche
1 nypa salt

Flankstek:

800g flankstek
saft från 1 lime
1 apelsin
0,5 dl soja
0,5 dl rapsolja
salt, svartpeppar

Fetarostade höstgrönsaker:

4 stora rödbetor
1 butternutpumpa
4 msk rapsolja (med lakrits)
salt, svartpeppar
200g fetaost
oregano

150g haricots verts
1 dl mandel
400g champinjoner
salt, svartpeppar

1. Rör ihop skalen från en lime tillsammans med creme fraiche och en nypa salt. Ställ svalt.

2. Blanda saften från resten av limen tillsammans med en apelsin, soja, rapsolja och kryddor. Ha ner i en påse tillsammans med flanksteken. Låt ligga under dagen i kylen och marinera. Tag fram köttet en timme innan tillagning.

3. Skala och tärna rödbetorna. Sprid ut tärningarna på en ugnsplåt och rosta dem i 225°C i 20 minuter. Skala, kärna ut och tärna butternutpumpan. Sprid ut på plåten med rödbetorna. Ringla över olja och salta och peppra ett varv. Smula över fetaosten och ställ in plåten ytterligare 20 minuter i ugnen. Avsluta med att smula över torkad oregano.

4. Skär haricots vertsen till mindre bitar på cirka 2 centimeter. Sjud dem i saltat vatten cirka 5 minuter. Slå av vattnet. Dela champinjonerna till kvartar och stek dem i smör i en stekpanna. När vätskan reducerats, höj temperaturen så det får lite yta och ha ner mandeln. Låt det fräsa ett par minuter och ha sedan ner haricots vertsen. Smaka av med salt och svartpeppar.

5. Grilla köttet och tranchera i centimetertjocka skivor.

Rekommenderat vin till: Pinot Nero Disera (nr 2766) 75:-

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.