Grillad flankstek med krossad ugnspotatis och gurksalsa

Flankstek går snabbt på grillen

Flankstek är helt klart en av mina favoriter när det kommer till grillat kött. Varför? Jo för att flankstek går snabbt att grilla och är svårt att misslyckas med. Flankstek marinerad med citrusfrukter så som apelsin, lime och citron är smått oslagbart, men det fina är också att flanken blir precis lika bra med enbart salt och peppar.

Skär köttet så här över fiberriktningenFlanksteken till denna middagsrätt kryddar vi bara med salt och peppar och grillar till en innertemperatur på 52°C. Efter grillningen stiger köttet några extra grader och då blir den helt perfekt. Sedan gäller det bara att skära köttbiten tvärs över fibrerna. Muskelfibrerna ska alltså korsas så att de skärs av. Annars blir köttet segt och trist. Flanksteken har just en av de egenskaperna att riktningen på fibrerna är lätt att se samt att alla fibrerna går åt samma håll över hela köttbiten, till skillnad från exempelvis en högrev där det varierar lite. Såvida man inte delat flanken på längden för att spara en del brukar det vara längden på köttbiten man ska korsa.

Skivad flankstek

Gott och festligt till sommarens grill

Detta recept på grillad flankstek med krossad ugnspotatis och gurksalsa är en typisk sommarrätt som passar att servera som middagsrätt när man vill ha något lite festligare. Den är enkel att göra och går relativt snabbt. Potatisen kokar man, krossar och rostar sedan i ugnen. Till det hela serverar man den goda gurksalsan bestående av tomat, chili, persilja, lök och vitlök samt hackad mandel, gurka, lime och citron. Gurksalladen kan man med fördel göra i förväg och förvara i kylen. Grilla på köttet och servera med bearnaisesmöret eller en helt vanlig bearnaisesås som man slår själv eller köper färdig.

Bearnaisesmöret till denna rätt var egentligen en bearnaiseås jag gjorde vid ett tidigare tillfälle. Den blev ståendes ganska länge i kylen och stelnade. Så istället använde vi det som smör. I detta recept har jag gjort en förenklad version av smöret. Bearnaisesmöret kan som sagt bytas mot vanlig bearnaisesås.

» Här hittar du fler goda grillrecept

Grillad flankstek med krossad ugnspotatis och gurksalsa

Grillad ryggbiff med krossad ugnspotatis och gurksalsa

För: 4 personer

Bearnaisesmör:

50g smör
1 msk hackad, inlagd dragon
1 krm dragonvinäger
1 krm lökpulver
salt

Gurksalsa:

1 tomat
1 grön chilifrukt
1 knippe bladpersilja
1/2 gul lök
1 vitlöksklyfta
0,5 dl mandel
5 cm gurka
1/4 lime
1 tsk citronzest (löst packad)
salt

Krossad ugnspotatis:

12–16 små potatisar
25g smör
2 krm rökt paprikapulver
salt

Grillad flankstek:

800g flankstek
salt, peppar

Tillbehör:

bbq-sås

  • Smält smöret, exempelvis i micron. Hacka dragonen. Rör ihop smöret med dragon, dragonvinäger, lökpulver och en nypa salt. Ha ner smöret i en snygg skål och ställ in i kylen tills det börjar stelna. Innan smöret stelnat helt, rör det luftigt med en sked.
  • Kärna ur tomaten. Hacka tomat, chili, persilja, rödlök, vitlök och mandel. Tärna gurkan smått. Blanda allt med limesaft och citronzest. Smaka av med salt.
  • Gnugga potatisarna rena och koka dem sedan hela i vatten tills de mjuknat, cirka 20 minuter. Slå av vattnet och lägg potatisarna i en ugnsform. Krossa potatisarna med en muddlare eller en burk eller liknande. Lägg ut klickar av smör och salta och pudra över rökt paprikapulver. Ställ in i ugnen på 250°C i 10–15 minuter tills potatisen fått yta.
  • Ansa flanksteken från eventuella hinnor. Krydda den runt om med salt och peppar. Grilla flanksteken till en innertemperatur på cirka 52°C. Servera med bbq-sås till.
Köp boken Allt i ett-rätter – Lättlagat i panna, plåt, form och gryta

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.