Grillad flankstek med stekt kålsallad och chilivinägrett

Semestern börjar gå mot sitt slut

Många semestrar börjar nu gå mot sitt slut. Det har varit en riktigt fin sommar och jag passar på att njuta av mina två sista semesterveckor. Därefter blir det att återgå till den vanliga arbetslunken. Denna sommar har jag haft 6,5 veckas semester, och de första veckorna var det fullt ös med gäster och bilsemester. Det är först nu, de två sista som vi inte har något särskilt planerat och man bara kan njuta av att inte göra något särskilt. Jag ska i alla fall försöka… :)

Madeleine Landley grillar korv

Sommarmat blir till sensommarmat

En av rätterna vi lagat denna sommar är grillad flankstek med stekt kålsallad och chilivinägrett. Om det inte är paj som bjuds gillar jag att grilla. Då ska det vara en sallad och en sås som samsas med något protein på grillen. När vi lagade detta tog vi både skivad fläskkotlett med ben och flankstek eftersom vi hade det i frysen och de behövde ätas upp, men nedan i receptet är det bara flankstek. Vill man göra på samma vis tar man hälften av vikten med flank och den andra halvan med kotlett.

Det jag framför allt gillar med flankstek och fläskkotlett är att det alltid blir gott och mört och att det är snabbgrillat. Flanken och den skivade kotletten är tunna och fina och kräver ingen speciell behandling. Ibland marinerar vi dem med lite citrusfrukter och ibland kör vi dem bara som de är med salt och peppar under grillningen.

Asien-inspirerad sallad med nudlar

I detta recept gör vi just på detta vis – bara salt och peppar på köttet. Till det hela blev det en asien-inspirerad sallad med nudlar samt kål, morötter och sockerärtor ifrån odlingslanden. Till salladen och köttet gör man sedan en asiatisk vinägrett som man slår över dem båda. Vill man att smakerna ska gå ihop lite mer till vinägretten kan man låta den puttra i en kastrull på låg temperatur ett tag. Annars kör man den bara ”raw” som vi gör.

Till salladen använde jag de yttre bladen på färsk spetskål från egna odlingarna, men det går lika bra med vitkål eller savojkål. Jag använde också en halv röd paprika och en halv gul paprika eftersom det var det vi hade hemma. Detta blir färgglatt och fint, men för enkelhetens skull går det bra att ta bara det ena eller det andra – det gör man som man vill. Jag serverar köttet och salladen bredvid varandra, men vill man ha det hela som en köttsallad är det bara att skriva köttet tunt och blanda ner i salladen som en hel rätt.

» Här hittar du fler goda recept för grillen

Grillad flankstek med stekt kålsallad och chilivinägrett

Grillad flankstek med stekt kålsallad och chilivinägrett

För: 4 personer

Nudelsallad:

250g kål, ex spetsål, vitkål eller savojkål
3 morötter
3 vitlöksklyftor
75g sockerärtor
1 röd paprika
4 salladslökar
1 liten burk majskorn (198g)
salt, svartpeppar
0,5 dl olja att steka i
125g risnudlar
2 msk skalade sesamfrön

Vinägrett:

0,5 dl rapsolja
2 tsk kinesisk soja
2 tsk sesamolja
1,5 msk äppelcidervinäger
1 msk farinsocker
1/2 lime
0,5 dl vatten
1/2 röd chilifrukt
1 vitlöksklyfta
1 tsk riven ingefära

Kött:

800g flankstek
salt, svartpeppar

  • Strimla kålen. Tvätta morötterna och skala dem om de är fula eller jordiga. Skär eller hyvla morötterna till cirka 5–7 cm långa, smala strimlor. Finhacka vitlöken och strimla sockerärtorna på längden. Kärna ur och skär paprikan till remsor på längden. Skär salladslöken till lika långa bitar som morötterna och strimla även dem på längden. Häll av vattnet från majsen.
  • Häll majsen i stekpannan och stek den under omrörning på medelvärme i några minuter tills den börjar få lite yta. Salta ett varv. Häll olja i pannan och lägg i kål och morotsstavar. Blanda allt och låt dem börja mjukna. Lägg sedan i vitlöken. Stek ytterligare 1 minut och lägg sedan i sockerärtor, paprika och salladslökarna. Stek tills allt mjuknat. Salta och peppra ett varv och lägg över allt i en stor skål.
  • Tillaga nudlarna enligt anvisningen på förpackningen och spola dem sedan i kallt vatten. Klipp ner i kastrullen så att nudlarna får lite kortare längd. Blanda ner nudlarna i salladen. Strö över sesamfrön.
  • Rör ihop alla ingredienserna till vinägretten.
  • Grilla flanksteken hel till en innertemperatur på cirka 54–56°C. Låt vila i 10–15 i folie. Skär flanken över fiberriktningen i tunna skivor.

Köp boken Vegomat : Från gryta och gratäng till pasta, paj och pirog

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.