Grillad flankstek i salladsblad med nudlar, grönsaker och srirachamajjo

För den som gillar instagram

Medan många har börjat gå tillbaka till jobbet njuter jag av min och min sambo sista semestervecka. Här om dagen började jag räkna efter och insåg att jag varit på landet i snart fem månader. Med tanke på att vi i framtiden har tänkt flytta hit har det varit intressant att bo här, lite som på prov.

Ärligt talat har jag inget att klaga på. Att ha närheten till naturen, odlingarna, lugnet och alltid något att pilla med – och för att inte tala om uteköket att laga mat i ute på terassen på sommaren är det underbart. Jag ser verkligen fram emot det – trots att jag bott i centrala Stockholm hela mitt liv. Kanske är det kapitlet snart avslutat. Den som vill följa mig och min sambo när vi bygger, odlar och grejar kan kolla in vårt instagramkonto @Coutrylovestyle. Där postar vi ingen mat utan allt annat. Den som däremot inte kan få nog av mat följer mitt vanliga instagramkonto @MadLandley där jag publicerar mat, dryck och inspiration.

Flankstek är perfekt på grillen

På tal om uteköket så blev detta recept på grillad flankstek i salladsblad med nudlar, grönsaker och srirachamajjo till där. Det är så underbart att kunna stå ute i kvällssolen och laga maten. Vill vi inte grilla har vi två kokplattor – en vanlig och en induktion som vi bara plockar fram. Så smidigt och perfekt eftersom man ofta vill laga maten på olika vis samtidigt. Alltså kanske inte bara grilla utan även steka eller koka.

Grillad flankstek i salladsblad med nudlar, grönsaker och srirachamajjo är en stor favorit. Jag älskar kombinationen av tunnskivat kött, krispiga salladsblad och bitar gurka, de söta grönsakerna med den nötiga smaken från sesamoljan och sältan från sojan, de tuggiga nudlarna, knapret från den rostade löken – tillsammans med den heta srirachamajjon. Det blir ju så fenomenalt gott!

Srirachamajjo

Hur gör man srirachamajjo?

Men vad är då srirachamajjo? Srirachamajjo är alltså inget konstigare än majonnäs som man blandar med chilisåsen sriracha. Alltså srirachamajonnäs. Beroende på hur het matt man vill ha det hela så blandar man olika proportioner mellan majjon och srirachan. Jag kör srirachasåsen med tuppen på (Huy Fong) eftersom jag tycker den är godast. I dag kan man även köpa färdig srirachamajonnäs. Jag tycker dock det är bäst att få välja själv hur hett det ska bli. Den som är extra duktig slår så klart sig egen majonnäs och blandar med chilisåsen.

Perfekt fredagsmat

Försök att använda riktigt krispiga blad till det hela så de orkar hålla fyllningen. Gemsallad brukar funka bra. Även krisp-sallad och riktigt styv romansallad. Vi körde med det sista. Den som vill variera det hela kan istället för salladsblad servera innehållet i bröd – exempelvis pitabröd eller tacoskal. Det blir gott det med. Det här är en riktig fredagsrätt som jag passar på att tipsa om redan idag så man kan få tag i det man behöver till helgen.

» Här hittar du fler goda fredagsrecept

Grillad flankstek i salladsblad med nudlar, grönsaker och srirachamajjo

Grillad flankstek i salladsblad med nudlar, grönsaker och srirachamajjo

För: 4 personer
(12–16 stycken á 3–4 per person)

Grillad flankstek:

400g flankstek
salt, peppar
2 vitlöksklyftor
2 msk sesamolja
2 msk japansk soja
1 grön chilifrukt
1 msk svarta sesamfrön
0,5 dl rostad lök

Stekta nudlar med grönsaker:

1 morot
1/2 röd paprika
ca 62,5g äggnudlar (1 platta)

Srirachamajjo:

0,75 dl majonnäs
1–2 msk srirachasås (beroende på hur starkt man gillar det)

Övriga tillbehör:

10 cm gurka
1/2 gul lök
12–16 blad av romansallad

  • Grilla flanksteken tills den kommit upp i en innertemperatur på cirka 54°C. Vänd flanken några gånger under grillningen och salta och peppra. Låt köttet vila i 15 minuter och skiva det sedan tvärs över fiberriktningen. Lägg upp å ett snyggt fat. Skiva vitlöken och blanda i en skål med sesamolja. Låt dra i 10 minuter. Klicka ut vitlökarna och oljan över köttet. Ringla över soja och fördela ut skivad grön Chili. Avsluta med att strössla över svarta sesamfrön och rostad lök samt lite extra salt och peppar.
  • Gnugga moroten ren och skala den om den är jordig. Skär moroten till cirka 3 centimeter långa, tunna strimlor. Kärna ur och strimla paprikan tunt. Koka nudlarna enligt anvisningen på förpackningen. Värm en skvätt olja i en stekpanna och ha ner morot och paprika. Stek i några minuter tills de börjar mjukna. Slå av vattnet på nudlarna och klipp dem några gånger med en sax. Dra upp värmen på stekpannan och ha ner nudlarna med morötterna och paprikan. Stek allt under omrörning några minter och salta och peppra. Ställ åt sidan.
  • Rör ihop srirachasås med majonnäs.
  • Finhacka gurkan. Halvera löken och skär av ändarna. Skär den tunt till klyftor och lägg i en skål med kallt vatten och några isbitar i cirka 30 minuter. Lossa 12 snygga blad av romansallad från kvisten.
  • Lägg lite kött, stekta nudlar och grönsaker i ett salladsblad och ringla över srirachamajjo.
Förhandsboka boken Grytor - lättlagat till vardag och helg

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.