Grillad flappstek med bönsallad och nudlar

Är flankstek och flappstek samma sak?

Har du testat att tillaga flappstek? För det mesta hänger en flankstek med hem, men däremot inte allt för ofta den närbesläktade grannen flappstek. Många rör ihop dessa två men det är alltså två olika styckningsdetaljer. Både flappsteken och flanksteken sitter baktill på kossan, men medan flanksteken sitter mer i ljumsken av kossans bakben sitter flappen desto mer vid magen. Flappen är helt enkelt den inre sneda bakmuskeln framför bakbenet. Skulle man ställa kossan med mulen åt höger sitter alltså flanksteken till vänster och flappsteken till höger.

Både flanksteken och flappsteken kommer från det amerikanska sättet att stycka och har idag har åtminstone flanken blivit en allt vanligare detalj att hitta i de svenska kyldiskarna. Flappsteken har mer smak än flanksteken och har lite grövre fibrer och är mer marmorerat. På engelska kallas flappsteken för flap steak och flankstek för flank steak. Inte så klurigt alltså.

Madeleine Landley grillar korv

Perfekt att grilla

Grillad flappstek med bönsallad och nudlar är en god fredagsrätt att laga på grillen. Jag tillagar flank och flapp på precis samma vis eftersom de båda är platta jämntjocka köttbitar. Enda skillnaden är att flappen kan behöva lite längre tid. Allra helst grillar jag dem och alltid hela i bit. Den gamla pekpinnen om att man ska vända köttet så lite som möjligt behöver du inte bry dig om – i så fall måste du vara väldigt våldsam med köttet för att det ska bli torrt av att vändas. Jag brukar vända ett par gånger och kolla att det fått fin färg och ha på mer kryddor.

Låt både flank och flapp gå till cirka 63 grader i innertemperatur och låt köttet sedan vila i aluminiumfolie i 10-15 minuter. Skär köttet tvärs över muskefibrerna så slipper du den tuggiga effekten. Slå också gärna köttsaften som bildas i foliet över det uppskurna köttet. Får du inte tag i flappstek går det precis lika bra med flankstek. Vill du över huvud taget inte ens ha kött byter du enkelt mot en köttersättare, grillad fetaost eller grillad aubergine. Har du inga färska vaxbönor går detta numera att hitta i frysdisken.

» Här hittar du fler recept för grillen

Grillad flappstek med bönsallad och nudlar

För: 4 personer

Grillad flappstek med bönsallad och nudlar

Bönsallad och nudlar:

800g wokgrönsaker
1 tetra/burk kikärtor
200g vaxbönor
salt, peppar
180g risnudlar
1/2 kruka färsk koriander

Grillad flappstek:

800g flappstek
0,5 dl balsamvinäger
0,5 dl rapsolja
salt, peppar, grillkrydda

Tillbehör:

srirachasås

  • Tina och stek wokgrönsakerna med olja eller smör tills de börjar få yta. Skölj kikärtorna och ha ner i stekpannan tillsammans med vaxbönorna. Stek ytterligare 2 minuter under omrörning. Smaka av med salt och peppar. Koka risnudlarna enligt förpackningen. Blanda med det stekta samt med färsk koriander.
  • Lägg flappsteken på en varm grill och pensla med balsamvinäger, rapsolja och dra över ett varv med kryddor – snåla inte. Stick i en termometer i tjockaste delen av köttet. Vänd köttet ett par gånger under grillningen och pensla och krydda båda sidor. Grilla flappen till en innertemperatur på 63°C. Låt köttet vila i aluminiumfolie i 10-15 minuter innan skivar det.

Köp boken Allt i ett-rätter – Lättlagat i panna, plåt, form och gryta

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.