Grillad fläskfilé fylld med fetaost och fikonmarmelad

Grillad fläskfilé

Jag tänker ganska ofta på hur fort tiden går. Det är visserligen inte så att jag går runt och tänker på det hela tiden, men jag påminns om det ganska ofta. Senast här om morgonen då jag vaknade lite senare än vanligt (klockan 6) och insåg att det var ljust ute. Jag är inget större fan av vintern. Visst är det mysigt att fira jul, baka, kura in sig och åka snowboard. Trots det tycker jag vintern är alldeles för lång och mörk. En månad eller två hade faktiskt räckt.

God sommarmat

Jag är istället en sån som går och längtar efter sol och värme, grilldoft i luften, blommor på marken, att få odla, att vara ute med båten, picknicka… Ja, ni hajar. I kombination med att jag haft mycket att göra har jag knappt märkt att vi redan är mitt uppe i allt det där underbara. Nu är solen uppe tidigt på morgnarna. Är man uppe riktigt tidigt kan man bara sitta på balkongen eller terassen och njuta av de första morgonstrimmorna med sol och njuta av fågelkvittret. Det är livet!

Naturligtvis ska man nu också grilla. Visst både kan och bör man grilla året om. Däremot kan man stå ute vid grillen nu – utan att förfrysa de ädlare delarna. Man kan snart också äta det utomhus, och då smakar det så mycket bättre.

Vad ska man grilla för kött?

Många väljer filé till grillen, och det är inget fel med det. Jag kan förstås tycka att det finns andra köttdetaljer som blir roligare på grillen, men är man nybörjare är fläskfilé ett bra alternativ att starta med. Fläskfilé bör man helst helgrilla. Det är ett väldigt mört kött som snabbt kan bli torrt. Riktigt gott blir det när man fyller den med något gott och lindar in i bacon eller penslar med en god glaze. Här hittar du fler recept med fläskfilé.

Fylld fläskfilé till grillen

Denna fläskfilé fylls med fetaost och fikonmarmelad. Det blir en salt och fruktig smak som passar bra till både det ena och det andra. Vi valde att inte linda in fläskfilén i något, men visst går det utmärkt att linda in fläskfilén i bacon. Håll nere temperaturen på grillen – låg temp om du grillar med gasol och långt ifrån värmekällan om du grillar med kol, bricketter eller ved. Innertemperatur och Styckningsdetaljer för Kött, Fågel och Fisk om du är osäker på när det är klart. Tänk på att det snabbare blir klart eftersom det är utbankat och lindat i ett tunnare lager.

Tips på tillbehör till det grillade köttet:

Grillad fläskfilé fylld med fetaost och fikonmarmelad

Grillad fläskfilé fylld med fetaost och fikonmarmelad

För: 4 personer

600-800g fläskfilé
4 msk fikonmarmelad
200g fetaost
salt, peppar
tandpetare

1. Skär ett snitt utmed långsidan på fläskfilén. Fläk ut köttet så det ligger platt och banka ut det med en köttklubba.

2. Bred på ett lager fikonmarmelad och smula över fetaost. Platta till allt och krydda ett varv. Rulla ihop fläskfilén och fäst med tandpetare. Grilla, stek eller ugnslaga fläskfilén till den är klar. Här hittar du innertemperaturer för fläskfilé


Köp boken Vegomat : Från gryta och gratäng till pasta, paj och pirog

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.