Grillad fläskfilé med ostgratinerad zucchini och dillscaesar

Grillad fläskfilé

Här om dagen provade jag Caj P’s sweet chili marinad. Vilken god marinad! Personligen är jag rätt anti när det kommer till färdiga saker. Dock kan jag emellanåt tycka att det är rätt smidigt när man vill vara ute i solen och inte vill stå inne och trixa. Man kanske ska ut med båten eller husvagnen, då har man heller inte en massa plats att stå och laga mat på – och för att inte tala om plats för att ha med en massa ingredienser. Den här marinaden har en god smak som lyfter både kyckling och fläskkött. Eller varför inte pensla lite på köttfärsspetten innan de åker på grillen?

Grillad fläskfilé med ostgratinerad zucchini och dillscaesarGrillad fläskfilé med ostgratinerad zucchini och dillscaesarGrillad fläskfilé med ostgratinerad zucchini och dillscaesar

God sommarmat

Till den grillade fläskfilén tog jag lite vad som fanns i skafferiet. Självklart en massa dill från kryddlanden som fick bli en härlig caesardressing. Vi hade inga sardeller så ansjovis fick duga. Dessutom ville jag ha en lite tjockare konsistens på den och lite mer majjo-smak, så jag pytsade helt enkelt i lite av det. dressingen får en pigg och härlig smak som passar utmärkt till ett ungt och piggt vin i samma stil. En flaska beaujolais visade sig passa utmärkt och lyfte hela anrättningen.

Till det hela gjordes det också tunt skivad zucchini som gratineras i ugn med ost och hackad mandel. Får man tag i gul zucchini är det trevligt att varva grön och gul sådan. Vill du nu ändå göra din egen marinad hittar du enkla recept på marinad, glaze och rub här.

Glöm nu för all del inte att välja svenskt kött till middagen. Varför man ska välja svenskt kött kan du läsa om i denna post.

Grillad fläskfilé med ostgratinerad zucchini och dillscaesar

För: 4 personer
Tid: 25 minuter
Temperatur: 225°

Grillad fläskfilé med ostgratinerad zucchini och dillscaesar

Grillad fläskfilé med sweet chili:

700g fläskfilé
1 nypa flingsalt med svartpeppar
1/2 påse Caj P sweet chili marinad

Ostgratinerad zucchini:

1 stor zucchini
1 nypa flingsalt med ramslök
0,5 dl prästost
0,5 dl hackad mandel

Dillscaesar:

1 dl hackad färsk dill
0,5 dl olivolja
1 äggula
0,5 dl riven parmesanost
1 vitlöksklyfta
3 ansjovisfiléer
0,5 dl majonnäs
1 nypa socker
salt, peppar

Övrigt:

6-10 st brysselkål
mangochutney

1. Ansa fläskfilén från segt fett och klappa in den med salt och peppar runt om. Lägg fläskfilén i en påse och häll på sweet chili-marinaren. Låt ligga i rumstemperatur 1-2 timmar och marinera. Lägg den i kylen om den ska marinera längre, men ta ut köttet 1 timme innan det ska tillagas så det kommer upp i rumstemperatur.

2. Skiva zucchinin tunt och fördela ut som en solfjäder i en ugnsfast form. Salta ett varv och strössla över riven prästost. Avluta med ett laget hackad mandel. Grädda i 225°C 25 minuter.

3. Hacka dillen och ha ner i en mixer tillsammans med olivolja, en äggula, riven parmesanost, en pressad vitlöksklyfta och hackad ansjovis. Kör till en slät smet – ha tålamod, dillen kan ta lite tid. Blanda upp caesarn med majonnäs och smaka med med socker, salt och peppar.

4. Förkoka brysselkålen i saltat vatten cirka 5 minuter. Låt dem svalna en aning och halvera dem sedan. Lägg upp brysselkålen i en grillwok, salta ett varv och grilla klart dem samtidigt som köttet grillas.

5. Grilla fläskfilén hel och skiva sedan upp den i tjocka skivor. Innertermeraturer på fläskfilé hittar du här. Servera med mangochutney.

Rekommenderat vin till: Beaujolais Royal (5408) 74:-


Köp boken Vegomat : Från gryta och gratäng till pasta, paj och pirog

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.