Långgrillad karré med mangoratatouille

Kollar man noga på fotona nedan märker man att det är snö runt om grillen. Ni hajar vinken va? Ja, vintern är på gång vare sig man vill eller inte, men det viktigaste med det hela är att det minsann går att grilla året om. Basta! På med varma kläder och i värsta fall en pannlampan. Därefter är det bara att ta med sig en värmande whisky och ge sig ut till grillen.

Karré i ugn eller på grill

Jag är inget fan av karré då jag tycker det är för mycket insprängt fett i det hela. Dock har jag börjar gilla denna styckningsdetalj när den tillagas rätt – det vill säga långsamt och på låg temperatur så att kollagen och bindväv kan brytas ner. Ana familjens förvåning när jag trollade fram en karré ur kylväskan när vi anlände till landet. Å andra sidan hade jag ju styckat ut den själv när jag besökte ett av Scans slakterier, så då är det en självklarhet att tillaga den med stolthet.

Respekt för djur och råvara

En av de fina sakerna med att besöka ett slakteri är att jag har lärt mig så otroligt mycket. Dels börjar jag få koll på vilka de olika styckningsdetaljerna är och vad de heter. Dessutom har jag börjat värdesätta det kött jag äter på ett helt annat sätt. Innan var det bara en råvara som slank in i munnen. Nu tänker jag på hur djuret levde innan, och hur det behandlades.

Långgrillad karréLånggrillad karréLånggrillad karré

Tidigare drog jag mig inte för att handla en billig köttbit när det var extrapris i butiken – oftast av icke svenskt ursprung. Idag vet jag hur mycket antibiotika som pumpas in i djuren i andra länder och undviker istället sånt kött. Djurhållningen är också så mycket bättre här i Sverige tack vare de stränga lagar vi har.

Kött från Danmark

Förflyttar man sig endast en så kort sträcka som till Danmark, har djuren utvecklat bakterier som är resistenta mot den antibiotika som eventuellt kan ges i Sverige. Allt det som pumpas i djuren får ju vi människor i oss också – det är en rätt otäck tanke. Du som undrat varför danskt och irländsk kött är så billigt kan ju sluta fundera nu. Man får vad du betalar för…

Recept med Rapsgris

Det köttet jag var och styckade var i alla fall en Rapsgris som vuxit upp i Sverige, hos rapsgrisbonden Anders på Halla gård. Rapsgrisen är en speciell treraskorsning som får foder som blandats upp med rapsolja. Det i sin tur ger en annorlunda fettsammansättning som innehåller mer vegetabiliskt fett än hos grisar som inte får det.

En sak jag fick veta nyligen är att en andel av de grisar som slaktas inte bli mat kan på grund av olika defekter hos djuret. När det kommer till rapsgrisen är denna andel mycket lägre. Jag tycker det säger rätt mycket. Det jag gillar lite extra med rapsgrisköttet är att det är otroligt lätt att hantera och bara smälter i munnen. Mina favoriter är rapsgrisbacon, kotlett och färs (som vi malde själva).

Långgrilla kött till söndagsmiddag

Som jag nämnt tidigare äter min mamma gärna hellre av det som finns runt om köttet, alltså grönsaker och potatis. När vi åt den här rätten kunde man ännu en gång (smått förvånat) höra henne säga ”mmm, jag tar lite mer av det här goda köttet”. Det är nog det bästa betyget man kan få. Följer du stegen nedan, som för övrigt inte alls är svåra, blir det en kanonmiddag. Vilken kött som ska tillagas vill ha väljer du själv – du vet dock vad jag tycker ;) Smaklig spis och gris!

Grillad fläskkarré med mangoratatouille

För: 4 personer
Tid: 40 minuter
Temperatur: 225°

Långgrillad karré med mangoratatouille

Långgrillad karré:
1 kg karré i bit
salt, peppar, vitlökspulver

Mangoratatouille:
3 dl röda linser
2 salladslökar
1 zucchini
1 aubergine
1 mango
1 burk mangopuré (barnmat)
1 burk krossade tomater (ca 400g)
salt, peppar, oregano

Pepparrotscreme:
3 msk riven, färsk pepparrot
2 dl creme fraiche (34%)
1 tsk äppelcidervinäger
1 nypa socker
salt, peppar

Sallad:
1 dl solrosfrön
40g machésallad
1 burk kidneybönor
1 liten burk majs (140g)
200g halloumi

1. Klappa in kryddor runt om karrén. Elda på grillen och lägg de varma kolen eller vedklabbarna i ena änden av grillen. Lägg köttet i andra änden och täck med aluminiumfolie. Stoppa i en termometer och låt den långsamt värmas till ev innertemperatur om 65-70°.

2. Koka linserna ca 10-15 minuter i saltat vatten. Slå av vattnet och ha ner linserna i en ugnsfast form. Skiva salladslök och tärna zucchini, aubergine och mango. Ha ner allt i formen och blanda även ner mangopuré och krossade tomater. Blanda ihop allt och krydda. Ställ in i 200° i 60 minuter.

3. Riv pepparroten och rör ihop med creme fraiche, vinäger, socker, kryddor.

4. Rosta solrosfröna i lite olja. Blanda med machésallad, kidneybönor, och majs. Skiva halloumi och stek så den får yta. Låt dem svalna en aning och tärna sedan upp och ha ner i salladen.


Köp boken Vegomat : Från gryta och gratäng till pasta, paj och pirog

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.