Grillad fläskkotlett med rispaj och sallad

Paj som tillbehör till huvudrätten?

Kan man göra en paj som fylls med ris? Jaaa! Jag som älskar ris tycker det är hur smarrigt som helst. Denna rispaj gjorde jag ursprungligen som ett tillbehör i en huvudrätt, men den går lika bra att äta den som den är med en sallad till. Tanken var att pajen skulle vara kolhydrat-delen i middagen och kompletteras av kött och sallad – och det var precis så jag gjorde. Man kan så klart ta fisk, kyckling eller vego istället för kött om man vill det.

Madeleine Landley grillar korvDetta recept på grillad fläskkotlett med rispaj och sallad är smidigt på så vis att man kan förbereda delar av det. Pajen kan man med fördel göra i förväg och förvara i kylen. Sedan är det bara att värma på den hastigt i mikron när den ska serveras. Tänk dock på att ta upp pajen ur formen först om du använder en pajform i metall. Enklast är att lägga upp lagom bitar på tallrikar och mikra dem var för sig. Receptet är för 6 personer, men beroende på hur mycket paj man lägger upp på varje tallrik kan den eventuellt räcka till 8 personer. Men det är å andra sidan trevligt med en liten lunchrest till dagen efter.

Mat som kan förberedas

Salladen kan man också göra i förväg. Vänta gärna med att slå på balsamvinägern tills det är dags att servera eftersom sallad och gurka annars kan tappa mycket spänst. Jag brukar bara pensla köttet mer marinaden under grillningen, men vill man kan man låta köttet vilka i den i kylen under dagen. I salladen har även haft i lite blancherade kålblommor med stam som jag plockade i odlingslanden. Dessa kan liknas vid broccolini eller späd broccoli. Det är helt och hållet en smaksak om man vill göra salladen lite matigare.

» Fler recept som passar för grillen hittar du här

Grillad fläskkotlett med rispaj och sallad

Grillad fläskkotlett med rispaj och sallad

För: 6 personer

Pajdeg:

3,5 dl vetemjöl
0,5 tsk salt
125g rumsvarmt smör
1,5 tsk ättikssprit
1–2 msk vatten

Pajfyllning:

1,5 dl ris
1 vitlöksklyfta
2 msk rapsolja
200g pak choi, mangold eller spenat
2 tsk äppelcidervinäger
1 gul lök
200g prästost
salt, svartpeppar

Pajstanning:

3 ägg
3 dl grädde
salt, svartpeppar

Grillad fläskkotlett:

2 vitlöksklyftor
1 röd chilifrukt
3–4 msk olja
1,5 msk kinesisk soja
6 fläskkotletter med ben
grillkrydda
salt, svartpeppar

Sallad:

1 rödlök
1 huvud romansallad
1 gurka
2 tomater
4 msk balsamvinäger

  • Rispaj: Blanda vetemjöl, salt, ättika och smör till en grynig massa i en bunke. Häll i lite av vattnet i taget och knåda ihop degen till en boll. Låt den vila framme i 10 minuter. Kavla ut degen på en bänk, rulla upp den löst över kaveln och rulla ut över en pajform på cirka Ø 25 cm med löstagbar kant. Platta ut degen fint i pajformen och nagga botten med en gaffel. Var noga med att också nagga pajen runt om i vinkeln där botten går över till kant. Ställ in pajformen i kylen i 30 minuter. Värm ugnen till 200°C på över- och undervärme och förgrädda pajskalet i 12–14 minuter.
  • Värm olja i en kastrull. Pressa i vitlök och lägg i riset. Stek allt under omrörning på medelvärme i några minuter. Slå på vattnet och lägg på locket. Låt riset puttra på svag värme i 11 minuter. Ta av kastrullen från plattan och riset svälla klart i 11 minuter.
  • Tvätta och strimla pak choien. Hacka löken. Smält en klick smör i en stekpanna och lägg i pak choi. När den börjar mjukna lite, slå på äppelcidervinägern. Låt den fräsa bort och lägg i löken. Stek ytterligare några minuter tills löken börjat mjukna. Salta och peppra.
  • Riv prästosten på ett rivjärn eller i en hushållsassistent. Lägg pak choi, lök och prästost i pajskalet och blanda.
  • Vispa ihop ägg och grädde med salt och peppar. Slå stanningen över pajen och grädda den i 30–35 minuter i 200°C.
  • Grillad fläskkotlett: Finhacka vitlök och chili och rör ihop med olja och soja. Låt marinaden vila i 15 minuter. Värm grillen och pensla fläskkotletterna mer marinaden under grillningen. Pudra över grillkrydda, salt och peppar på båda sidor av köttet. Grilla köttet till en innertemperatur på 60–62 grader. Låt köttet vila i 10 minuter, skär sedan bort ben och fett och skiva köttet.
  • Sallad: Hacka rödlök och strimla salladen. Skiva och skär gurkan till stavar och tärna tomaten. Blanda allt i en skål med balsamvinäger.

Köp boken Vegomat : Från gryta och gratäng till pasta, paj och pirog

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.