Grillad fläskytterfilé med ajvarsås och färskpotatissallad

Gott recept till grillen

Vädret! Är det två saker jag ofta pratar om så är det mat och väder. De två är ju så tajt sammanlänkade att man knappast kan prata om mat utan att prata om vädret. Vädret påverkar i alla fall i största grad vad jag äter. Jag skulle nog aldrig få för mig att servera en mustig, värmande gryta om det är solsken. Jag skulle heller inte bli så sugen på en lätt liten fiskrätt med kokt potatis och räkor mitt i vintern. Vi provade faktiskt att äta en lätt liten rätt med fisk och skaldjur en vinter, och det blev så fel. Det smakade inte alls som när man äter det utomhus i solskenet och får in en massa syre i tuggorna som lyfter de hela. Visst är det märkligt?

Perfekt sommar- och sensommarmat

När det regnar väljer vi mat som är lite mer trösterik och fyllig. Skiner solen ger vi oss ut och grillar eller svänger ihop en paj med sallad. Detta recept på grillad fläskytterfilé med ajvarsås och färskpotatissallad är ett riktigt sommarrecept som passar när solen skiner. Kanske till och med lite av ett sensommar-recept. Samtidigt är denna middagsrätt lite av ett mellanting som passar när det är mulet. Vi käkade den semi-utomhus på vår glasveranda. Den är trots allt lite fylligare och så härlig att knuta av tack vare alla de fina smakerna.

Okej, nu när vi avverkat hela vädergrejen kanske vi inte ska snöa in så mycket på just när man ska äta denna rätt – man gör ju nämligen som man vill. Föredrar man att stå ute på vintern och grilla gör man så klart det. Jag ska ju inte sticka under stol med att jag också ibland står med pannlampa och täckjacka vid grillen mitt i vintern, bara för att man är så himla sugen på grillat.

Så enkelt och billigt är det att grodda

Till salladen, som görs med färskpotatis, kan man byta mot helt vanlig potatis. Ta bara så små, runda och fasta potatisar som möjligt. Grönkålen brukar jag försöka köra med spädare blad till som inte hunnit blivit så ”taggiga” och knutna. Just denna gång blev det grönhål från egna odlingarna. Vilken lyx! Jag hade även i semi-groddade böngroddar. Man behöver alltså inte grodda dem till full storlek om man inte vill det. Bara de har en liten knorr så blir de tjusiga och roliga att ha i salladen. Man kan så klart köpa färdiggroddade böngroddar, helst såna som ligger färska i grönsaksdisken (skippa gärna de som ligger på burk).

Å andra sidan är det superenkelt – och mycket billigare, att grodda egna böngroddar. Då köper du bara en påse med torkade mungbönor och blötlägger. Under receptet längst ner förklarar jag hur man gör. Till 100 gram färdiga böngroddar behöver man ungefär en kvarts deciliter torkade bönor. Har du frågor om receptet – eller kanske glada tillrop(?), skriv dem i kommentarsfältet nedan. Sås och sallad kan man göra i förväg, sedan är det bara att grilla när man är sugen på middag.

» Här hittar du fler goda recept till grillen

Grillad fläskytterfilé med ajvarsås och färskpotatissallad

Grillad fläskytterfilé med ajvarsås och färskpotatissallad

För: 4 personer

Färskpotatissallad:

400g små färskpotatisar
70g grönkål
1/2 rödlök
1 tetra/burk kidneybönor (á 400g)
5 soltorkade tomater i olja
0,5 dl halverade gröna oliver med pimiento och svarta kalamata
0,25 dl hackade färska örter, ex gräslök och libbsticka
100g groddade mungbönor
3 msk olja från de soltorkade tomaterna, eller olivolja
salt, peppar

Ajvarsås:

2 dl crème fraiche
0,5 dl ajvar
salt, peppar

Grillad fläskytterfilé:

600g fläskytterfilé
salt, peppar

  • Gnugga potatisarna rena om de är jordiga. Halvera dem och koka dem i saltat vatten i cirka 10 minuter. Skär grönkålen till cirka bitar på cirka 5–7 centimeter. Värm en stekpanna till medelvärme, ha i en stor klick smör och sedan grönkålen. Vänd runt grönkålen i smöret och låt dem mjukna. Salta ett varv och ställ åt sidan när bladet blivit lite slappa.
  • Hacka den röda löken och skölj kidneybönorna. Strimla soltorkade tomater och halvera oliverna. Hacka örterna. Blanda allt i en stor skål tillsammans med potatisen, grönkålen, böngroddar och olja. Dra över ett varv salt och nymalen svartpeppar.
  • Rör ihop ajvar med creme fraiche. Smaka av med salt och peppar.
  • Skölj fläskytterfilén och torka av den. Grilla till en innertemperatur på 60°C (köttet stiger cirka 3 grader efter tillagning). Vänd köttet ett par gånger och salta och peppra under grillningen. Låt köttet vila i 10 minuter och skiva sedan upp det. Dra gärna över lite salt och peppar på köttet vid servering.

Om du vill grodda egna mungböngroddar: ha ner 0,5 dl mungbönor i en burk med lock. Slå på 2 dl varmt vatten och låt bönorna ligga i vattnet i 4 timmar. Slå av vattnet och skruva på locket löst. Ställ burken på en mörk plats och skölj sedan bönorna en gång per dag genom att slå på och va vatten i burken. Upprepa varje dags tills de blivit så groddade som du vill ha dem. Jag brukar ställa burken i det skåp där jag har kaffekopparna. Då blir jag påmind på varje morgon när jag ska dricka kaffe att det är dags att skölja bönorna. Att få dem så groddade som på bilden tar cirka 3–4 dagar. Vill du göra groddar enbart till salladen behöver du bara grodda ungefär 0,25 dl torkade mungbönor. Jag brukar dock tycka det är bra att göra lite extra så man har på lager några dagar – exempelvis till en wok. När bönorna är färdiggroddade ställer du bara burken i kylen. Här kan du läsa mer om hur man groddar olika bönor, linser och frön.

Förhandsboka boken Grytor - lättlagat till vardag och helg

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.