Grillad fläskytterfilé med dragon och ugnspotatis

Vårens och sommarens bästa grillrätt

Jag vet inte hur det är med er, men vi har plockat fram grillen. Alltså den stora rackaren. En klotgrill står alltid framme året runt, men med den är man trots allt lite begränsad i på vilket vis och hur stora saker man kan grilla. I klotgrillen blir det mest korv samt små och snabbgrillade köttdetaljer som kotletter och ryggbiff i skivor. Vi lagar också en del fläskfytterfilé. Fläskytterfilé är en saftig detalj som kan användas på precis samma vis som fläskfilén – naturligtvis också på många fler.

Jag lagar sällan fläskfilé nu för tiden. Jag tycker den är lite smal och tråkig. Ska jag laga något i samma stil väljer jag som sagt hellre fläskytterfilé – jag tycker det blir saftigare och den går att få ut större och intressantare bitar av.

Var sitter fläskytterfilén?

Madeleine Landley styckarFör den som inte visste detta är fläskytterfilé inte alls en filé. Fläskytterfilén är nämligen fläskkotlett utan ben som kan skär till en smalare remsa. Eftersom fläskytterfilén både varit polare med ben och fett har den mer smak och en intressantare konsistens – i alla fall om du frågar mig.

Att man har valt att kalla denna köttdetalj för just fläskytterfilé kan bero på två saker; dels att den sitter i närheten av fläskfilén. Fläskfilén sitter nämligen undertill på grisens ryggrad, således under kotlettraden. Det är därför det bara finns en fläskfilé på grisen medan alla andra detaljer finns två av… Ja alltså förutom tunga, knorr och tryne förstås.

När man styckar gris brukar man i stort sett kunna dra loss fläskfilén för hand, utan att använda kniv. Den andra orsaken är, om jag får gissa, för att filé är ett ord som säljer mer. Bland nybörjare råder en missuppfattning om att filén är det ”finaste” man kan få, men den som lagar mycket kött vet att det finns många delar som med lite tid och kärlek kan bli helt fenomenala.

Fördelen med fläskfilén är dock att den går snabbt att laga och den är svår att misslyckas med. Visst, man råka döda den genom att tillaga den alldeles för länge så den blir en torr och trött gammal slamsa. Men med hjälp av en stektermometer bör man förhoppningsvis undvika det…

Enkelt och lättlagat

Grillad fläskytterfilé med dragon och ugnspotatisDenna rätt som består av grillad fläskytterfilé med dragon och ugnspotatis skulle kunna vara vårens och sommarens enklaste och godaste grillrätt. Den är så himla smidig att laga och blir tjusig att lägga upp på ett stort fat. Den kräver inte heller en uppsjö av knepiga ingredienser. Jag valde att smaksätta köttet med dragon eftersom vi hade massor av dragon i odlingarna. Dragon är få gott till fläskkött och lite av en ört som kommit lite i skymundan. Synd – för den blir underbar både till fläsk, fisk och kött.

Jag helgrillar fläskytterfilén, låter den vila i aluminiumfolie och skär sedan upp den till mumsiga skivor. Till det hela serverar jag klyftpotatis som lagas i ugnen under tiden man grillar. Tillsammans med potatisen bakar man också en hel vitlök som bara halveras rakt igenom innan den åker in i ugnen. Den blir så gott! För enkelhetens skull rör jag ihop en god citronsås av creme fraiche, majonnäs, citronsaft och kryddor. Sedan sprinklar man ut oliver och halverade småtomater.

Man kan också komplettera med en enkel sallad eller bara lite rucola för mer grönt på tallriken. Blommorna på bilden är oregano-blommor. Självklart kan man även äta blommorna på örterna som växer i kryddlandet! De blir så vackra att dekorera med. Här kan du läsa mer om ätliga blommor, ogräs, blad och växter.

Har du inte en grill, eller om det inte är säsong att stå ute och grilla, då kan du självklart även laga köttet i ugnen. Krydda det runt om och lägg in i ugnen. Laga det till en innertemperatur på cirka 58°C. Avsluta det sedan genom att steka på det i stekpannan så det får fin yta och kommer upp i en slutlig innertemperatur på 62°C. Ett härligt serveringstips som passar på sensommaren och höstkanten är att servera nyplockade, smörstekta kantareller med potatisen.

» Här finns fler goda recept som passar att laga på grillen

Grillad fläskytterfilé med dragon och ugnspotatis

Grillad fläskytterfilé med dragon och ugnspotatis

För: 4 personer

Grillad fläskytterfilé med dragon:

600g fläskytterfilé
3-1 msk hackad, färsk dragon
1 dl rapsolja
1 citron
salt, peppar

Citronsås:

3 dl creme fraiche
2 msk majonnäs
1 msk citronsaft
vitlökspulver, lökpulver, paprikapulver
salt, peppar

Ugnspotatis med oliver, vitlök och rödlök:

1 dl rapsolja
800g fast potatis
salt, peppar
1 hel vitlök
1 röd lök
2 dl gröna oliver med pimientos

Övrigt:

250g babyplommontomater

  • Ansa eventuellt fett från fläskytterfilén. Hacka dragonen och blanda 3 msk av dragonen med rapsolja och rivet skal från en citron samt saften från halva citronen. Spara 1 msk hackad dragon som strösslas över köttet i slutet av grillningen. Blanda fläskytterfilén med dragonoljan samt salt och peppar och låt ligga svalt under dagen. Gucka gärna runt det hela någon gång. Ta fram köttet en timme innan det ska tillagas.
  • Rör ihop creme fraiche med majonnäs och citronsaft. Smaka av med lite vitlökspulver, lökpulver, paprikapulver samt salt och peppar, efter behag. Ställ såsen svalt.
  • Gnugga potatisen ren och skär den till klyftor. Välj hellre runda potatisar snarare än avlånga så blir det korta, fina klyftor. Ha ner potatisklyftorna i en ugnsform och ringla över olja och krydda. Halvera en vitlök rakt över (så vitlöksklyftorna halveras på höjden) och lägg ner de två halvorna med potatisen. Ställ in i 20 minuter i 200°C varmluft eller 225°C på över- och undervärme. Vänd runt potatisen och blanda ner lök och oliver. Ställ in ytterligare 10-20 minuter (totalt 30-40 minuter).
  • Lägg köttet på grillen och stick i en termometer i tjockaste delen av fläskytterfilén. Pensla/skeda på dragonoljan under tiden du grillar. Pressa också över saften från andra halvan av citronen. Strössla över sista dragonen över köttet i slutet av grillningen. Grilla köttet till en innertemperatur på 62°C. Wrappa köttet i aluminiumfolie och låt det vila i 10 minuter. Skär upp i cirka 8 mm tjocka skivor. Servera med halverade tomater.
  • Rekommenderat vin till: AU Rosato Puglia (sötare rosé)

    Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.