Grillad fläskytterfilé med färskost och röd kålsallad

Härlig maträtt till grillen

Tiden är här då grillen går varm. Som året runtgrillare blir man lite extra euforisk då tiden är här då man kan stå ute och grilla utan att förfrysa. Det är också något magiskt gott över att kunna äta maten utomhus, för det smakar du så himla mycket bättre. För ett par år sedan gjorde jag en somrig grillrätt som jag serverade tidigt på våren. Det var så kallt ute då att vi fick äta den inomhus, och oj vad den kändes fel. Med andra ord finns det vissa rätter som faktiskt inte lämpar sig året runt.

Fläskytterfilé eller fläskkarré

Den här rätten gör visserligen det, passar året runt alltså, och visst kan man även tillaga den i ugnen eller i stekpanna om man så vill. SOm grillfreak vill jag förstås ha den på grillen, och då får den också lite av den naturliga röksmaken som uppstår. Tillsammans med den krämiga rödkålssalladen, vilket inte är något mer avancerat än en enkel variant på röd coleslaw, och med majskolv och de ugnsrostade små potatisarna blir den en underbar sommarrätt. Får man inte tag i fläskytterfilé, eller helt enkelt vill ha någon annan typ av kött passar även fläskkarré bra till.

Ugnsrostad potatis i örtoljaGrillad fläskytterfilé

Smidig glaze med fruktsmak

I det här receptet har jag också använt den goda balsamicon med granatäpple från Foglia. Den är lite som en glaze i sig själv då den är söt, trögflytande och har en härlig smak av granatäpple. Man behöver alltså inte bara använda balsamico i sallader och på efterrätter. Har du inte tillgång till granatäppelbalsamico kan du använda en vanlig balsamico och addera något lite fruktigt. Exempelvis granatäppeljuice, lite finrivet äpple eller någon fruktdryck.

Grillad fläskytterfiléRödkålssallad

Grillad fläskytterfilé med färskost och röd kålsallad

För: 4 personer

Grillad fläskkarré med färskost och röd kålsallad

Rödkålssallad:

400g rödkål
1 röd lök
1 röd paprika
100g fänkål
2 dl creme fraiche
salt, peppar

Färskost med mandel och örter:

1 dl mandel
100g naturell färskost (ex Créme Bonjour eller Philadelphia)
0,5 dl hackade, färska örter
ex timjan, libbsticka och tagetes

Grillad fläskytterfilé:

800g fläskytterfilé eller rapsgriskarré med ben
granatäppelbalsamico
chipotlesalt, peppar

Rostad småpotatis i örtolja:

800g små potatisar
1,5 dl rapsolja
chipotlesalt, peppar
1 knippe färsk salvia
1 knippe färsk rosmarin

1. Strimla rödkål och den röda löken. Ha ner i en bunke. Koka upp vatten och slå över kål och lök. Låt det mjukna i vattnet under cirka 5 minuter. Slå av vattnet och krama ur överflödig vätska. Blanda med finstrimlad paprika, fänkål, creme fraiche och kryddor. Ställ svalt.

2. Kör mandlarna i en mixer eller kryddkvarn (eller hacka dem med kniv). Blanda med färskost och hackade örter. Smaka av med salt och peppar.

3. Gnugga potatisarna rena och lägg ut på en ugnsplåt med kant. Slå över olja och smula över salt och peppar. Rosta i 225°C i 45-50 minuter. Tag ut och skaka om plåten en eller två gånger så att potatisarna får ordentligt med olja på sig. Känn med en tandpetare att de är klara. Strössla över strimlad salvia och rosmarin vid servering.

4. Grilla köttet på låg temperatur och pensla under tiden med granatäppelbalsamicon. Salta och peppra. Är du osäker på nät köttet är klart? Använd med fördel en kött-termometer. Här hittar du innertemperaturer för kött

Rekommenderat vin till: Robertson Pinot Noir (75260)

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.

Grillad fläskytterfilé med färskost och röd kålsallad passar utmärkt på grillen. Detta recept är både gott och kommer med vinrekommendation.